Brno má stavební povolení na novou víceúčelovou halu u veletržního pavilonu Z

Brno může postavit víceúčelovou halu u pavilonu Z na výstavišti. Město získalo stavební povolení, jak oznámil magistrát. Celý projekt včetně přestavby bezprostředního okolí by měl vyjít na 3 miliardy a 300 milionů korun. Kde na to radnice v době koronavirové krize sežene peníze?

Financování bude to složité a z více zdrojů. Samotná hala má stát 2 miliardy a 700 milionů korun. Zbytek jsou peníze na projektové dokumentace, na stavbu parkovišť, napojení silnic a podobně. V ceně není započtená plánovaná stavba sousední lanovky z Pisárek do Univerzitního kampusu za odhadovnou půl miliardu. Brno zatím počítá s tím, že od Jihomoravského kraje dostane na arénu 200 až 300 milionů korun a dalších 300 milionů by mohlo získat od státu, respektive Národní sportovní agentury. Na zbytek peněz by si město, případně jeho městské firmy zřejmě vzaly úvěr. Radní taky jednají o financování z fondu Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Brno už dlouho čeká na peníze od Národní sportovní agentury na atletickou halu, která má také stavební povolení. Jaká je jistota, že město peníze dostane tentokrát?
Podle vedení města zatím zástupci agentury přislíbili peníze, ale ještě není jisté, jestli na obě haly nebo jen jednu. To se uvidí v příštích týdnech. Město nicméně počítá s 300 miliony korun. S tím souvisí i slib zástupců Jihomoravského kraje. Ten by svou podporu mohl navýšit z dvou set na tři sta milionů. Rozdíl v této částce jsou peníze, které kraj slíbil na stavbu atletické haly v Univerzitním kampusu. Kdyby magistrát atletickou halu nestavěl, protože by na ni neměl od Národní sportovní agentury peníze, poslal by kraj podle hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL tyto peníze na víceúčelovou halu na výstavišti.

Kdy by měla začít stavba haly?

Mělo by to být nejdřív zřejmě příští rok na jaře. Na konci srpna 2021 má být hotová dokumentace pro provádění stavby a v říjnu by magistrát začal hledat firmu, která arénu postaví. Radní nechtěli odhadovat, jak dlouho to bude trvat. Dřív tvrdili, že třešničkou na dortu by bylo, kdyby se v hale v roce 2024 odehrála část mistrovství světa v ledním hokeji, ale to se teď podle politiků nejeví úplně reálně. Aktuálně se v lokalitě chystá demolice starých skladů a domů, město nebo jeho firmy čekají ještě na dodatečná povolení okolních staveb jako jsou parkoviště, tramvajová smyčka, lanovka a podobně.

Dřívější vedení města chtělo halu stavět u bývalého fotbalového stadionu za Lužánkami, tam to ale nešlo kvůli soudním sporům. Poté měla hala nahradit současný velodrom v areálu výstaviště. Nakonec vedení města rozhodlo o umístění haly dál u pavilonu Z, aby rychleji získalo potřebná povolení.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související