Další finanční injekce. Brno pošle výstavišti 30 milionů za projekt víceúčelové haly

Veletrhy Brno tento týden dostaly další finanční injekci od magistrátu. Město má od své firmy koupit projektovou dokumentaci k víceúčelové hale. Ta má do čtyř let stát u pavilonu Z a hostit například mistrovství světa v ledním hokeji. Za projekt magistrát veletrhům vyplatí 34 milionů korun. Schválili to zastupitelé.

Brno zřejmě pomůže veletrhům ještě jinak, než zmíněnými 34 miliony. A souvisí to právě s víceúčelovou halou. Radní Petr Kratochvíl z ODS oznámil, že město by zřejmě koupilo od výstaviště pozemky pod plánovanou stavbou. Jejich hodnota může být až půl miliardy korun. Přesněji to má určit právě zpracovávaná analýza.

Město by mohlo podle Kratochvíla nakupovat pozemky postupně a tím pádem vyplácet výstavišti peníze, pokud by je nutně potřebovalo.

Loni veletrhy prodaly do soukromých rukou starý pavilon UMPRUM a letos mají ještě prodat pozemky pod Kongresovým centrem. Za to firma utrží dohromady přes 50 milionů korun.

Jarní akce přesunuty na jindy

Veletrh Techagro se bude konat příští rok. A veletrh AnimalTech společně s Národní výstavou hospodářských zvířat je přesunutý z dubna na červen. Veletrh Amper pak z března na květen. A bezpečnostní veletrhy IDET se mají konat v říjnu. Pro výstaviště je ale klíčový Mezinárodní strojírenský veletrh. Firma věří, že jej po loni zrušeném ročníku uspořádá na podzim. Vystavovatelé předběžný zájem mají, problematická ale může být kvůli pandemi covidu-19 účast firem především z Asie.

Veletrhy dál čekají na vládní kompenzace. Dostanou nějaké?

Vedení výstaviště opakovaně upozorňuje, že vláda a nastavená hygienická opatření konání veletrhů znevýhodňují. Podpůrný program pro veletrhy a kongresy by vláda měla znovu projednávat. Původní návrh totiž prakticky nepočítal s podporou firem, které patří samosprávám, tím pádem by Veletrhy Brno jako městská firma na kompenzace nedosáhly. Přitom loni výstavišti klesly tržby o 80 %, ztrátu odhadují na asi 250 milionů korun a firma kvůli úsporám zrušila 70 pracovních pozic. Aktuálně má 210 zaměstnanců.

Veletrhy Brno vybudují novou vstupní zónu v západní části areálu

Práce souvisí se vznikem chystané víceúčelové haly za pavilonem Z. Proměna území má stát asi sto milionů korun, zaplatí to magistrát. Součástí demolic a nové výstavby je rozšíření vjezdových bran a průchody pro pěší na nové zastávky hromadné dopravy včetně plánované lanovky do Univerzitního kampusu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související