Brno kvůli koloběžkám narazilo na kraji, regulace parkování je podle hejtmanství nezákonná

28. únor 2023 10:15

Brnu hrozí, že přijde o svůj bič na špatně zaparkovaná sdílená kola a koloběžky. Jak zjistil Český rozhlas, nařízení magistrátu rozporuje Jihomoravský krajský úřad. Brno loni na podzim vyčlenilo ve svém tržním řádu místa pro odkládání kol a elektrických koloběžek, aby nepřekážely chodcům. Podle krajských úředníků je regulace protizákonná. Firmám, které sdílené služby provozují, přitom už přišly první pokuty.

„Evidujeme zhruba 180 přestupků, jeden se týká sdílených kol a všechno ostatní jsou koloběžky. V Brně máme dva provozovatele sdílených koloběžek. A odhadem je to zhruba padesát na padesát. Není to tak, že by jeden měl víc porušení tržního řádu než ten druhý,“ vypočítává ze statistik úřadu Brno-střed radní městské části Jan Mandát z ODS.

Jak potvrdila městská policie, která parkování kontroluje v souladu s tržním řádem, nejvíc problému se špatně odloženými koloběžkami nebo koly je v centru města, minimum případů strážníci zaznamenali v Brně-severu, Žabovřeskách nebo Králově Poli.

Problém s tržním řádem

Právě tržní řád je ale nástroj, se kterým Brno narazilo na hejtmanství. V lednu totiž přišel na brněnský magistrát dopis z krajského úřadu, ve kterém se píše, že Brno musí své nařízení do šedesáti dnů změnit, protože je nelegální. Zjednodušeně proto, že odporuje zákonu o živnostenském podnikání a že tržní řád se nemůže vztahovat stejně na pronájem koloběžek jako na trhovce u stánků. „V nařízení města není zohledněno kritérium přítomnosti podnikatele či jeho zaměstnanců na místech, na kterých lze nabízet pronájem sdílených kol,“ píše se v dokumentu, který má redakce k dispozici.

Čtěte také

Krajští úředníci se odvolávají na stanovisko, o které požádali ministerstvo průmyslu a obchodu. V závěru dokumentu se píše: „Tržní řád může, podle našeho názoru, obsahovat vymezení míst, na kterých lze nabízet pronájem sdílených kol apod. (ovšem při zohlednění kritéria přítomnosti podnikatele či jeho zaměstnanců) a také tyto dopravní prostředky pronajímat, nepovažujeme to však za praktické, neboť cestou tržního řádu lze řešit jen dílčí a z našeho pohledu méně závažnou část celé problematiky.“

Brněnští úředníci a právníci s těmi krajskými nesouhlasí a snaží se je přesvědčit, aby změnili názor, naposledy se sešli minulý týden. „S postojem Jihomoravského kraje v této věci jsme srozuměni. Vzhledem k tomu, že město neshledává odůvodnění krajského úřadu jako opodstatněné, vedeme s kolegy z krajského úřadu jednání. Snahou je vysvětlit naše stanovisko a vyslechneme si i protistranu,“ popsal mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

Rozdané pokuty platí

Úřad Brno-střed už přitom rozdal pokuty za asi 60 tisíc korun a další podezření na přestupky úředníci zpracovávají. Například ve dvou pokutách za špatné parkování 75 koloběžek má firma Lime zaplatit 37 500 korun. Firma si proti tomu podala odpor, s pokutou nesouhlasí. Proti jiné vydané pokutě 9 000 korun za 18 koloběžek už to ale neudělala. A úředníci ještě prověřují dalších šest případů. Na dotaz Českého rozhlasu společnost neodpověděla.

Čtěte také

Podobná situace je ale i u konkurenční společnosti Bolt. Ta si podala odpor proti pokutám za dohromady 14 500 korun kvůli 29 koloběžkám. A úředníci čekají na zpracování dalších 55 podezření o spáchání přestupku proti tržnímu řádu. „Jelikož tuto záležitost s městským úřadem Brno-střed řešíme právní cestou, nemůžeme ji konkrétněji komentovat. Zastáváme názor, že tržní řád není vhodný k regulaci prostředků sdílené mobility, a to hlavně proto, že postrádá flexibilitu úpravy vyznačených míst,“ napsala mluvčí Boltu Sylva Sulaimanová.

I přesto, že krajský úřad nařídil úpravu regulace, měly by pokuty nakonec platit. Nařízení totiž zrušené není. „Opatření je stále platné. K pozastavení účinnosti nařízení by došlo na základě rozhodnutí krajského úřadu vydaného v předpokládané přiměřené lhůtě, počítané od uplynutí 60 dnů od doručení výzvy ke zjednání nápravy. To se v tuto chvíli nestalo,“ vysvětlil Poňuchálek.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související