Brno bude mít - jako první v České republice - základní školu se zaměřením na společenské tance.

2. březen 2006

Vzniká v městské části Bohunice při základní škole v ulici Vedlejší a zatím jsou tam přijímány děti do prvního ročníku. Postupně by ale měly taneční třídy přibývat.

Ze strany dětí i rodičů je o zaměření školy na společenské tance velký zájem, uvedl ředitel Jan Harmata: "Rozhodně si myslím, že zájem je a bude i do budoucna, protože v Brně se tanečnímu sportu daří. Když jsme dělali zápis, očekávali jsme, že otevřeme jednu taneční třídu. Žáků máme už zhruba na jednu a půl, takže máme celkem přihlášeno 30 budoucích prvňáčků."

Jan Harmata potvrdil, že děti povedou i k tanečním soutěžím: "Já osobně bych velmi rád viděl úspěchy našich žáků v nějakých soutěžích, ty se ovšem nedostaví hned, protože proces jejich přípravy je poměrně dlouhý. V první třídě se budou učit děti tančit jednu hodinu týdně. Potom to postupně od šestky do devítky bude narůstat až na 3 hodiny týdně základní výuky. Zpočátku to bude přípravka, taková spíše pohybová výchova v prvním a druhém ročníku. Pak už se děti začnou specializovat a tančit v párech."

"Příjemně jsme byli překvapeni i tím, že těch 30 prvňáčků není zdaleka jen z Bohunic, ale hodně dětí rodiče přivezli i z dalších brněnských čtvrtí. My jsme na jižním okraji Brna. Je pravda, že z těch severních částí města se nám doposud nepřihlásil nikdo. Ale z jihu Brna to byla spousta dětí nejen z naší čtvrti," řekl nám závěrem ředitel bohunické základní školy na Vedlejší ulici Jan Harmata.

Spustit audio