Brno bude dál jednat s konventem o převodu městské nemocnice Milosrdných bratří

Brno odložilo rozhodnutí o převodu městské nemocnice Milosrdných bratří tamnímu konventu. Zastupitelé se po dlouhé diskuzi pouze dohodli, že o podmínkách předání nemocnice řádu svatého Jana z Boha budou dál jednat.

Areál patří konventu, ten ho městu před víc než dvaceti lety pronajal za symbolický poplatek. Teď chce řád nemocnici provozovat sám, jako to dělá v Bratislavě i jinde ve světě.

Primátorka Markéta Vaňková z ODS chtěla, aby zastupitelé schválili deklaraci, že Brno s předáním nemocnice výhledově souhlasí. Podle ní by to uklidnilo situaci. To se ale nestalo. „Řád má oporu v historické smlouvě. Pokud splní podmínky, že je připraven nemocnici provozovat, tak o to může požádat.“

Převor Martin Richard Macek říká, že s rozhodnutím zastupitelů spokojený není. Konvent je podle něj schopný nemocnici převzít do několika měsíců a zajišťovat dál stejnou péči pacientům. „Kdyby se spolupracovalo, tak jsme schopni k 1. 1. 2023 tu nemocnici provozovat.“

Podle právníků Brna proces potrvá déle. Vedení města bude s řádem dál jednat, převor s tím souhlasí. Ze svých požadavků ale ustoupit nechce.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související