Brněnští vědci se podílí na výrobě speciálního krému na opalování pro africké albíny

Bambucké máslo, kokosový a avokádový olej. Suroviny běžně dostupné v Africe zkouší vědci z Vysokého učení technického v Brně použít k výrobě opalovacího krému.

Levná alternativa komerčních přípravků má pomoci komunitě albínů v Ghaně, pro které jsou opalovací krémy jinak příliš drahé. Zatím vědci postup testují v laboratoři, od června ale plánují zahájit výrobu přímo na africkém kontinentu.

Chemička Andrea Hároniková

„Na začátku vznikala třeba až pasta, někdy to vypadalo nádherně, že jsem z toho byla nadšená, že mám konečně krém. A druhý den to bylo rozpadnuté… Kolik přesně to bylo pokusů, to nedokážu říct.“ V rámci dobrovolnického projektu se chemička Andrea Hároniková snažila zaměřit především na to, aby výroba krému byla ve výsledku co nejjednodušší. A také co nejlevnější. Právě cena je totiž jedním z hlavních problémů. Zatímco běžně prodávané přípravky stojí v Ghaně v přepočtu až 700 korun, za brněnský krém by lidé neměli dát víc než 50 korun.

Hrozba rakoviny kůže

„Afričané mají hodně pigmentu, tím pádem jsou chránění přirozeně proti slunečnímu záření. Takže opalovací krémy, které se nacházejí v Ghaně, jsou vyráběné především hlavně pro turisty – Evropan může vyjít na sluníčko bez krému a vydrží třeba dvacet minut, bez toho aniž by zčervenal. To albíni nemohou – ze spálení hned vznikají rakoviny kůže a ne každý si může dovolit léčbu,“ vysvětluje Hároniková.

Z Brna do Ghany

Výroba opalovacího krému pro africké albíny na fakultě chemické VUT

Tým vědců zatím zkouší krém vyrábět v laboratoři na Ústavu chemie potravin a biotechnologií na fakultě chemické. Už na konci dubna ale Vojtěch Kundrát zamíří přímo do Ghany. „Asi od poloviny června začne ostrá výroba. Myslím, že na 13. června připadá Světový den albinismu, což by měl být ten den, kdy se otevře manufaktura,“ říká Vojtěch Kundrát, který je členem dobrovolnického týmu.

„Řekl bych, že výrobu zvládnou dva lidi dohromady. Ale to už je na nich. Cílem je, aby byl celý proces na nich.“ Na vznik africké výrobny přitom přispěli sami lidé. V rámci projektu zatím dobrovolníci shromáždili téměř 260 tisíc korun, tedy dvojnásobek minimální částky.

„Ten přebytek vybraných peněz určitě využijeme, a to na osvětovou kampaň. A dovedu si představit, že v jiných zemích budou obdobné manufaktury na tenhle krém,“ doplňuje Kundrát. Jenom v Ghaně by speciální krém mohl pomoct velké komunitě lidí. Podle dostupných údajů ve státě žije přes tři tisíce albínů.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio