Brněnští vědci a meteorologové nově předpovídají rizika požárů. Data zpřístupnili veřejnosti

Nadprůměrný počet požárů musí v těchto týdnech řešit jihomoravští hasiči. Jedním z nejčerstvějších byl zásah v obtížně přístupném lesním svahu v obci Nelepeč-Žernůvka na Tišnovsku. Právě riziko vzniku požárů v celé České republice nově mapují brněnští vědci.

Tým z ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky spolu s meteorology sestavují předpovědi na základě intenzity sucha, větru, teploty nebo stability atmosféry. Tento týden spustili nový informační portál FireRisk. Ten by mohl pomáhat obcím, zemědělcům nebo lesníkům předcházet vzniku požárů. Doposud tak komplexní tzv. „požární počasí“ nebylo k dispozici.

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška

I přes roušku lze cítit spáleniště, jako kdybychom byli někde u táboráku. „Je vidět, že to požářiště jde směrem nahoru od cesty. Je možné, že došlo k odhození nedopalku od nějakého turisty nebo sportovce, který se pohyboval po cestě.“ S podobnými požáry nyní bojují jihomoravští hasiči podle jejich mluvčího Jaroslava Mikošky denně. Jen od počátku dubna jich bylo přes sedm desítek. Oproti předchozím letům je výjezdů i dvakrát víc.

Nadprůměrné výjezdy

„Průměr za uplynulých pět let je za stejné období něco kolem 45, to znamená, že jsme výrazně nad průměrem a je to také znát také ve skladbě výjezdů. Kvůli tomu rychlému šíření musíme někdy vyhlašovat i vyšší stupně požárního poplachu, povolávat vrtulník,“ vysvětluje Jaroslav Mikoška. To byl i nedávný případ požáru nad Nelepčí. „Všude na zemi je suché listí ještě po zimě. Navíc tady je hrabanka, zase suchá. Je to skvělý materiál, když to tak řeknu, pro vznik a šíření požáru,“ doplňuje mluvčí jihomoravských hasičů.

Pozor na požární počasí

Internetová stránka FireRisk.cz právě na možné riziko požáru upozorňuje. Brněnští vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky spolu s meteorology sestavují na základě intenzity sucha, větru, teploty nebo stability atmosféry barevné mapy a předpovědi.

„Když kliknu do mapy, tak mě to okamžitě přenese na katastr, který potřebuji, kde se nacházím. Uvidím i předpověď na příštích šest dní, můžou v té časové ose rolovat. Potom tam vidím i předpověď pro jednotlivé hodiny v těch příštích šesti dnech,“ říká koordinátor projektu Miroslav Trnka.

Screen z webu Firerisk. Předpověď na sobotu 25. dubna 2020

Informace z portálu by mohli využívat například  vedoucí na táborech, lesníci, zemědělci nebo starostové. „Mají oprávnění a také povinnost reagovat na vývoj podmínek, aby měli v ruce informaci, jak ta situace vypadá teď a jaká je předpověď na nejbližší dny, kdy bude možné ta opatření zmírnit, nebo přitvrdit.“

Podle dat ze čtvrtka 22. dubna má o nadcházejícím víkendu stoupat druhý nejvyšší stupeň rizika požáru. Platit by měl až na 90 procentech území České republiky.

autor: tip
Spustit audio

Související