Brněnští muzikanti dobyli Stuttgart s Jazzovou mší Jaromíra Hniličky

30. květen 2022

Koncert brněnského B-Side Bandu, sboru Ars Brunensis, hráčů Filharmonie Brno a Janáčkovy opery pod vedením dirigenta Dana Kalouska předčil všechna očekávání. Stovky lidí na stuttgartském Martkplatzu nadšeně tleskaly jejich provedení jednoho z nejvýznamnějších hudebních děl v historii Brna – Jazzové mši Jaromíra Hniličky.

Autor této monumentální skladby byl trumpetistou a dlouholetým členem Orchestru Gustava Broma. Jako malý začínal hrát na harfu a chodil do klavíru, nakonec se mu osudovou stala trumpeta. Hrát Hniličku ovšem nemůže jen tak někdo, autor si byl dobře vědom svých kvalit a mnohé skladby si psal „na tělo“. Nicméně i po jeho odchodu do muzikantského nebe je několik hráčů, kteří dokáží hrát i ta nejtěžší díla, která Hnilička napsal. Proto jako host vystoupil na Jazzové mši ve Stuttgartu trumpetista Juraj Bartoš.

Místo konání nebylo vybráno náhodně. Hlavní město spolkové země Baden-Württenberg je totiž partnerským městem Brna. Do okolí Stuttgartu se po válce dostala velká komunita brněnských Němců. S lehkou nadsázkou se dá říct, že město nejvíc proslavila automobilka nesoucí jméno českého rodáka Ferdinanda Porsche.

26. května se ve Stuttgartu konala největší církevní akce – Německý katolický den. Brno díky náměstkovi primátorky Petru Hladíkovi (KDU-ČSL) přivezlo do svého partnerského města právě Jazzovou mši jako dílo, které se k duchovnímu obsahu akce hodí.

Mše = klasika + jazz

Jazzová mše existuje hned v několika nahrávkách. Jaromír Hnilička ji v průběhu svého života neustále dopisoval a upravoval. Konečná podoba pak vznikla na popud předního brněnského „hniličkologa“ a bandleadera B-Side Bandu Josefa Buchty. Ten Hniličku uprosil o její dopsání a díky tomu její poslední nahrávka právě v podání B-Side Bandu, Ars Brunensis a doprovodných smyčců je jedinou kompletní na světě. Hudební odborníci ji dokonce katapultovali mezi třicet nahrávek, ze kterých se vybíraly nominace na ceny Grammy.

Čtěte také

Kvalitu celého díla ocenilo ve Stuttgartu i německé publikum. Na jednom z centrálních náměstí se shromáždily stovky lidí, aby podpořily vrchol Německého katolického dne. O úspěchu akce napovídal už jásot a potlesk kolemjdoucích během odpolední zvukové zkoušky. A potlesk si zaslouží i zvukoví mistři Radek Odehnal a Lukáš Nábělek.

Teď už nezbývá než doufat, že se úspěch Jazzové mše ve Stuttgartu podaří přetavit v další zahraniční vystoupení B-Side Bandu, který má výbornou muzikantskou formu. A nechybí mu to nejdůležitější – šílené nápady, které mají jako jediné šanci na úspěch.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka