Brněnští cyklisté protestují proti rušení cykloobousměrek v centru města

31. červenec 2019

Cyklistický spolek Brno na kole podá námitku proti plánovanému rušení takzvaných cykloobousměrek v centru Brna. Tedy ulic, kterými mohou cyklisté projíždět na rozdíl od aut v obou směrech.

Průjezdy pro cyklisty v jednosměrkách třeba v Mlýnské ulici nebo na Mendlově náměstí doporučuje zrušit policie kvůli bezpečnosti. Tvrdí, že kvůli postupně zaváděnému rezidentnímu parkování mají řidiči aut při vyjíždění z modrých zón horší rozhled a můžou tak cyklisty srazit.

„Krizové situace a drobné nehody policie neeviduje, ale nezřídka k nim dochází, je jen otázkou času, kdy bude mít vážnější následky,“ potvrzuje policejní mluvčí Pavel Šváb, že v sedmi ulicích, kterých se rušení týká, zatím k žádné nehodě policisté nevyjížděli.

Předseda spolku Brno na kole Michal Šindelář proto označuje námitky policie za dojmologii, která bezpečnost cyklistů zhorší. „Lidé budou vytlačeni třeba na Křenovou, která je naprosto šílená, co se týče bezpečnosti.“

Spolek také zvažuje podání správní žaloby na magistrát. Politické vedení města chtělo cykloobousměrky zachovat, rozhodlo se ale respektovat názor policie.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související