Brněnský Tyfloservis - středisko pomáhající nevidomým a slabozrakým - se přestěhovalo

26. září 2007

Včera bylo slavnostně otevřeno jeho nové sídlo v areálu školy pro zrakově postižené v Kamenomlýnské ulici. Tyfloservis má 300 až 400 klientů ročně, učí je základní dovednosti pro život lidí, kteří ztratili zrak v dospělém věku a poskytuje jim i psychologickou pomoc.

Už 8 let pomáhá také Ireně Klimešové: "Já jsem prakticky nevidomá, na jedno oko nevidím vůbec, na druhé mám trubicovité vidění a vidím zhruba 4 stupně. Absolvovala jsem tady tři kurzy, nové prostory hodnotím jako útulnější a je sem lepší přístup."

Nové sídlo Tyfloservisu popsal vedoucí střediska Petr Karásek: "Máme tady dvě kanceláře a jednu velkou místnost, ve které se mohou klienti seznámit s nejrůznějšími kompenzačními pomůckami i se spoustou optických pomůcek, optoelektronických pomůcek, které zvětšují text takovým způsobm, že ho mohou číst i lidé prakticky nevidomí. Tam také vyučujeme Braillovo písmo, psaní na klávesnici psacího stroje nebo kancelářském stroji. Služby jako je prostorová orientace, samostatný pohyb, to se musí dělat vždycky venku, aby se to člověk naučil tam, kde žije a mohl to už rovnou používat."

Stará budova Tyflosefvisu v Chaloupkově ulici už je nevyhovující. "Jednak je to budova naprosto bariérová a většina našich klientů jsou starší lidé, takže mají problémy vůbec vyšlapat ty schody. Vzlíná tam voda, takže opadávají omítky. A prostorově také nevyhovuje," vysvětluje Karásek a dodává, že výhledově by se staré sídlo Tyfloservisu mělo zbourat. "Na naší původní adrese chceme vybudovat spolu s Tyflocentrem nový dům, kde budou poskytovány komplexní služby pro všechny těžce zrakově postižené v bezbariérovém a daleko komfortnějším prostředí než teď."

Na staré adrese zatím zůstává další organizace pomáhající nevidomým - Tyflocentrum. Ale ne na dlouho, říká jeho vedoucí Hana Bubeníčková: "Hledáme prostory, kam bychom se vystěhovali. Je ještě relativně čas, plánujeme, že pokud nám vyjde výzva příští rok v grantovém řízení, tak by ta stavba ideálně mohla začít příští rok na podzim." Nové sídlo Tyfloservisu se podle Petra Karáska dnes otevře i široké veřejnosti: "Den otevřených dveří je od 9 do 18 hodin a jsou zváni všichni, ať už odborná nebo laická veřejnost."

autor: gaj
Spustit audio