Brněnský Špilberk vystavuje postavičky, kresby i litografie Stanislava Holého

29. listopad 2007

V Muzeu města Brna je možné seznámit se s tvorbou známého ilustrátora knih pro děti a mládež a tvůrce několika populárních televizních postaviček Stanislava Holého. Kromě jeho známých figurek Jů a Hele jsou prezentovány také knižní ilustrace, návrhy kostýmů a volná tvorba.

Stanislav Holý byl autor, který se po absolvování pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové v ateliéru profesora Adolfa Hoffmeistera věnoval časopiseckým a knižním ilustracím, kresleným seriálům a také spolupráci s Českou televizí. Zejména díky postavičkám Jů a Hele, které vytvořil pro Studio kamarád, se stal známým nejširší veřejnosti.

Proto pro někoho může být překvapením, že současně absolvoval také řadu samostatných i společných výstav, říká kurátorka Jana Svobodová: "Prorazil i do zahraničí, spolupracoval také na expozici v Montrealu na Expu, kde dělal dětské pavilony, realizoval expozice v Tokiu, ale má i spoustu realizací interierových a exterierových i na našem prostředí."

A co z Holého široké tvorby návštěvník hradu Špilberk uvidí? "Především ilustrace k některým knížkám, například Jů, Hele, pondělí nebo O sluníčku s hvězdičkou, uvidí také nainstalované Studio kamarád, kde jsou původní loutky, které ve studiu hrály," doplňuje Jana Svobodová. Expozice s názvem Jů, Hele, výstava je určena hlavně dětem. Nudit se tam ale rozhodně nebude ani jejich doprovod. O to se postará sedm desítek litografií, představujících Holého volnou tvobu. Připomínají sice tvobu pro děti, ale jen při letmém pohledu. Pokud se na ně návštěvník podívá pečlivě, zjistí, že se v nich skrývá podstatné sdělení. "Používá stejné figurky a postavičky, které se vyskytují i v dětských kresbách, ale prezentuje je v jiných souvislostech, které glosují současné dění nebo reagují na určité současné politické situace," uzavírá kurátorka Jana Svobodová. Se Stanislavem Holým se na brněnském Špilberku můžete setkat do 3. února.

Spustit audio