Brněnský dopravní podnik nakoupí až osmdesát nových tramvají a trolejbusů

Brno za tři miliardy korun nakoupí do šesti let až osmdesát nových tramvají a trolejbusů. Dopravní podnik města Brna dnes uzavřel s českým výrobcem Škoda zakázky za 3 miliardy korun.

Čtyřicet tramvají bude obousměrných, jezdit budou hlavně na nové trati do Univerzitního kampusu. Dalších čtyřicet kloubových trolejbusů pak nahradí stará vozidla, která už se nevyplatí generálně opravovat.

„Nové trolejbusy nasadíme hlavně na nejvytíženější linky 25, 26 a 37. Nahradí typy 15TR, 22TR a 25TR, které jsou na hranici své životnosti. Některé z nich jsou v provozu bezmála třicet let,“ říká mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

„O designu tramvají ale ještě bude diskuze, protože dnes představené vizualizace nejsou úplně takové, jaké máme v designovém manuálu Brna. Musí se tam objevit i bílá barva. Napadlo nás proto, jestli udělat znovu anketu či soutěž, tak jako v případě návrhů tramvaje Drak, anebo jestli využijeme některý z návrhů, které nám už lidé právě pro Draka poslali. Ještě uvidíme,“ říká Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související