Cestování v Brně omezí dvě velké tramvajové výluky – na Lesnou a do Bystrce

Cestování po Brně od soboty 9. ledna zkomplikují dvě dlouhodobé tramvajové výluky. Jedna zruší provoz linky 1 mezi Pisárkami a Bystrcí, druhá od tramvají odřízne sídliště Lesná. Kde si dát pozor a jakou zvolit náhradní dopravu?

Dva roky potrvá výluka podél Žabovřeské ulice na lince 1. Jak se lidé dostanou z centra Brna do Bystrce?

Protože tramvaje linky 1 budou končit v pisárecké vozovně, pojedou tramvaje do Bystrce přes centrum města a Žabovřesky. Bude posílená linka 3 ve své obvyklé trase a nově pak pojede linka 10 z Líšně přes hlavní nádraží, Malinovského náměstí a Českou až do Bystrce.

Pro cestující z Žabovřesk, třeba u Bráfovy ulice, budou mít nově skoro sami pro sebe tramvajovou linku 11. Ta bude nově pendlovat právě mezi Bráfovou, Stránského a komínskou smyčkou, respektive vozovnou. Náhradní dopravu z Komína na Mendlovo náměstí zajistí autobusy 44 a 84. Tyto okružní linky mívají často zpoždění, protože jezdí po vytížených trasách. Dopravní podnik proto bude operativně linky posilovat.

„Dispečer bude sledovat reálný pohyb autobusů a když tam bude nějaká intervalová mezera, tak do ní bude vkládat autobusy na výjezd, které zajistí tu náhradní dopravu,“ říká dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Tyto mimořádně spoje budou jezdit jen z Komína přes Jundrov na Mendlovo náměstí a zpět.

Na opačné straně Brna další výluka

Rok nepojedou tramvaje na Lesnou kvůli zavřené Lesnické ulici. Na Lesnou budou jezdit náhradní autobusy x9 od Dětské nemocnice přes Jugoslávskou ulici a kolem pošty v Zemědělské ulici na západní část sídliště Lesná. Linka x9 bude končit v zastávce Haškova.

Východní část sídliště spojí s centrem města prodloužená autobusová linka 46. „Která ze svého stávajícího zakončení, které má na ulici Zemědělské, tak bude prodloužena přes Erbenovu, náměstí 28. října opět k Dětské nemocnici, kde bude provozně propojena s linkou x9, protože ty autobusy by nebylo možno otáčet na té ulici,“ dodává Jan Seitl z dopravního podniku.

Autobusy mají jezdit v intervalech pět až osm minut. Zároveň to znamená, že nebude vůbec obsloužená zastávka Čertova rokle.

Proč jsou nutné obě výluky?

V prvním případě jde o dostavbu velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici, dělníci tam budou zhruba dva roky razit tramvajový tunel ve skále pod Wilsonovým lesem.

Lesnickou ulici pak čeká téměř kompletní rekonstrukce vodovodu a kanalizace a taky silnice a tramvajové trati.

Do konce léta potrvá jedna dlouhodobá výluka – a to do Komárova. Od podzimu by tam ale už měly jezdit tramvaje přes nové koleje v Plotní ulici podél autobusového nádraží Zvonařka. Omezení letos od jara čeká i cestující ve Starém Lískovci kvůli prodloužení kolejí tunelem do Univerzitního kampusu a k bohunické fakultní nemocnici. Tam práce potrvají ještě dva roky.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související