Brněnské sdružení Podané ruce, věnující se pomoci drogově závislým, bije na poplach.

21. leden 2008

V poslední době jeho pracovníci zachytili signály, které ukazují, že místní drogová scéna se rozrůstá o lidi přicházející ze států bývalého Sovětského svazu, Vietnamu a Balkánských zemí, tedy z oblastí, kde je, na rozdíl od České republiky, velkým problémem AIDS a další nebezpečné infekční choroby. Podané ruce se obávají jejich šíření, a proto provedli průzkum, jehož cílem bylo zjištění dalších podrobností o drogových uživatelích mezi migranty.

" Do našich služeb začalo přicházet více lidí z různých etnických skupin a objevili se tam lidi i z cizích zemí, kteří třeba neumějí česky. Zjistili jsme, že ty služby na to nejsou připraveny. Nemají materiály v cizích jazycích nebo neodpovídají jejich potřebám. Udělali jsme tedy takový průzkum," vysvětluje vedoucí výzkumu Pavel Nepustil. Průzkum se týkal především Vietnamců, lidí z Balkánu, jiných ruskojazyčných skupin a žadatelů o azyl. Zjišťovalo se, jaká jsou specifika skupin a co by potřebovaly od služeb.

"Zjistili jsme, že ty skupiny jsou víceméně hodně uzavřené a i když to vypadá, že tam není problém nějakého velkého rozsahu, existuje riziko, že se problém užívání drog může velice rychle rozšířit. Můžeme se tak dostat do situace, se kterou se potýkali v 90. letech v západní Evropě. Tam zjistili, že dochází k velkému problému, k velkému užívání drog mezi etnickými skupinami a nikdo ten problém neřeší, protože se o něm nemluví," říká Nepustil. Organizátoři výzkumu také navrhovali v rámci své práce určité postupy, jak zlepšit přístup k těmto skupinám.

"My bychom zavedli monitoring těchto skupin. Čísla se totiž v tomto směru neevidují. Nevíme třeba, kolik je mezi uživateli drog cizinců a podobně. Další monitoring by nám měl ukázat, jestli naše opatření, co budeme dělat, vedou k nějakému zlepšení situace," dodává Nepustil.

V rámci výzkumu už sdružení udělalo překlad letáků do pěti jazyků, kde jsou základní informace o službách poskytovaných sdružením Podané ruce. Existuje například už i překlad metadonového programu.

Spustit audio