Brněnské nemocnice nebudou měnit režim kvůli zvýšenému zájmu pacientů

14. prosinec 2007

Lidé, kteří kvůli regulačním poplatkům, zaváděným od roku 2008, chtějí plánovanou návštěvu lékaře absolvovat ještě před koncem roku, v brněnských nemocnicích patrně neuspějí. Provoz v nich bude jako kterýkoli jiný rok v tomto období, tedy v mírně utlumeném režimu, aby si i lékaři a zdravotnický personál mohli vybrat dovolenou a náhradní volna.

Všechna velká zdravotnická zařízení v Brně připouštějí, že žádost o přeložení termínu návštěvy ambulance či operaci mnohokrát denně zodpovídají. Jejich provoz ale neumožňuje lidem vyjít vstříc."Opravdu ten zájem ze strany pacientů je, nicméně pojedeme ve stejném režimu jako v předchozích letech. Provádí se pouze minimální plánované operace, většinou se jedná o akutní medicínu, když má třeba někdo úraz a podobně, " říká mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Nesvadbová. Nemocnice také využívá náhradní dobu k vybrání dovolené, náhradního volna a podobně.

Podobná situace je také ve Fakultní nemocnici u sv. Anny. Nárůst sice je, více ordinovat se ale nebude. Větší zájem zaznamenávají o napsání léků v nemocnici Milosrdných Bratří, situace je ale celkově při běžném provozu podle mluvčího Pavla Gejdoše zvládnutelná.

V Masarykově onkologickém ústavu zase mají pevný řád a s termíny návštěv ordinací nelze příliš hýbat. Přesouvání operací tak nepřichází v úvahu a pacienti ani nic podobného nežádají. " Onkologická léčba je specifická tím, že je nastaven určitý režim, kterým pacienti musejí projít. To znamená, že se nedá nic urychlit," uvádí mluvčí Zuzana Joukalová.

Spustit audio