Brněnská sbírka Akce cihla letos odstartovala rozpačitě

13. září 2011

V pondělí v Brně začala Akce cihla, charitativní sbírka ve prospěch mentálně postižených a lidí s autismem, o které se stará Oblastní charita Brno.

Na pěti stanovištích ve městě a v nákupních centrech mají lidé možnost si koupit malé dřevěné cihličky, které symbolizují budování opravdového domova pro klienty Chráněného bydlení svatého Michaela.

Přispět je možné na celkem pěti stanovištích

Akce cihla za deset let svého trvání přispěla mentálně postiženým souhrnnou částkou dva a půl milionu.

Sbírková kasička se plní zatím pomalu

Výtěžek ale v posledních letech klesá, a to přesto, že doba trvání sbírky se prodloužila. „Ta reakce je zatím taková nijaká,“ přiznala po prvním půldni sbírky Vendula Eliášová, jedna z dobrovolnic nabízejících cihly.

Kdo nechce rovnou investovat stovku do cihličky, přitom může vhodit libovolný příspěvek do kasičky, kterou dobrovolníci na stáncích také mají.

Najdou se ale naopak i dárci, kteří přispějí více než štědře. „Já přispívám všem, protože vím, že to ti lidé potřebují,“ řekla Českému rozhlasu Brno žena, která neváhala za cihličky utratit velkoryse hned pět set korun.

„Výtěžek sbírky půjde na vybudování rehabilitačního objektu v Dolních Věstonicích a na podporu tréninkového pracoviště Kavárna Anděl,“ prozradil vedoucí chráněného bydlení Jan Vraspír.

Spustit audio