Brněnská dětská nemocnice otevřela nové oddělení jednodenní chirurgie.

2. únor 2006

Bylo vybudováno nákladem jednoho a půl milionu korun a nachází se v těsné blízkosti operačních sálů. Pro úspěšný chod pracoviště při něm navíc byla zřízena i speciální ambulance.

Oddělení jednodenní chirurgie v brněnské Dětské nemocnici bylo zřízeno s cílem co nejméně děti traumatizovat pobytem v nemocnici, není-li to nezbytně nutné. Dělají to tedy především pro své pacienty. Jak totiž zdůraznil ředitel Fakultní nemocnice Brno Jan Burian, ekonomicky je pro zařízení výhodnější, setrvá-li tam dítě déle: "Když budou děti ležet několik dní na nemocničním lůžku, budou svým způsobem pobytem dokrývat nízko nastavené úhrady za vlastní chirurgický výkon. Tím že v ambulantním provozu dítě ráno přijde a večer z nemocnice odejde, je to pro ně výhodné. Na druhé straně je to samozřejmě s nižšími náklady."

Jednodenní chirurgie se zaměřuje na výkony, které jsou poměrně jednoduché a nepředpokládají se při nich komplikace. Primář kliniky dětské chirurgie, orthopedie a traumatologie Otakar Tejšl uvedl příklady: "Týká se to především operací tříselné kýly, retencí varlat, fimózy, krátkodobých výkonů, např. při extrakci osteosyntetického materiálu apod. Nabízíme ve spolupráci s ostatními odbornostmi v Dětské nemocnici toto oddělení pro výkony ušní, krční a nosní, tedy operace mandlí a také některé bolestivé výkony u dětí na zubech, které se dělají v celkové anestezii."

Podle primáře Tejšla se díky jednodenní chirurgii odbavování těchto zákroků také zrychlí: "V současnosti nemáme v podstatě žádnou čekací dobu. Od zjištění vlastního onemocnění, které dítě má, k operaci nepřesáhne ta doba 14 dnů."

Spustit audio