Brambory zapečené s kroupami a houbami. Zdravá pochoutka, která nadchne vaše chuťové pohárky

Zapečené brambory s kroupami a houbami jsou opravdovou lahůdkou. Navíc jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. 

Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Suroviny:
500 g brambor, 200 g krup, 150 g škvarků, 20 g sušených hub, vývar, cibule,
majoránka, česnek, sádlo, voda, pepř,sůl

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Kroupy 2-3krát propereme a uvaříme do měkka, uvařené kroupy propláchneme a necháme okapat. Předem namočené houby podusíme na sádle společně s nakrájenou cibulí. Brambory nakrájíme na kostičky, promícháme s kroupami a dušenými houbami, směs ochutíme majoránkou, česnekem, osolíme opepříme, promícháme. Pekáček vymažeme sádlem, naplníme směsí, posypeme škvarky, zalijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C, až se na povrchu začne tvořit kůrčička.

Kroupy jsou známé především jako forma zahuštění do polévky, ovšem málokdo ví, že se z nich dají vytvořit výborná a také levná a velmi chutná jídla. 

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.