Bojkovičtí protestují proti rozšíření továrny Moravia Cans

V Bojkovicích na Uherskohradišťsku lidé protestují proti rozšiřování firmy na výrobu aerosolových nádobek. Bojí dopadu na zdraví kvůli hluku a zápachu z výroby.

Lidé v Bojkovicích na Uherskohradišťsku si stěžují na zápach v okolí firmy na výrobu nádobky na aerosol. Firma Moravia Cans ji teď plánuje rozšířit o další dvě výrobní linky v nové výrobní a skladovací hale. Lidé začali protestovat při přípravě studie označované jako EIA, která zjišťuje vlivy stavby na životní prostředí. Lidé, kteří v okolí továrny sportují a tráví volný čas, sepisují petici.

Problémem je, že nedaleko výrobních hal vede oblíbená cyklostezka i cesta do lesa, která je hojně využívaná. Části lidí vadí zápach, který je podle nich občas docela silný. Ruší je také hluk, který působí výrobní linky.

Přesto na ně reagují až po mnoha letech fungování firmy. Bojí se, že s rozšířením výroby se situace ještě zhorší. Nová výroba má být o desítky metrů blíž jejich domovům. Za obyvatele, kteří s žádostí o posouzení vlivu stavby na životní prostředí přišli, popisuje dopady výroby Jana Tesařová.

„Máme takový odhad, že je to několik stovek metrů. A pokud je vítr tím směrem, tak zápach pronikne i půl kilometru nebo i víc, takže to považujeme za velmi ohrožující. Docílit chceme toho, aby tady bylo zdravé životní prostředí,“ říká Tesařová.

Na místě například loni v červenci měřili po stížnosti hygienici, kteří ale žádné problémy nezjistili.

Vedení společnosti Moravia Cans odmítá, že by povolené množství škodlivých látek při výrobě překračovali.

Finanční ředitel Josef Kopřiva se sice nechtěl vyjádřit na mikrofon, ale řekl, že chtějí situaci nějakým způsobem řešit. A to jak dalším měřením, tak jednáním nejenom s vedením města. Přiblížit výrobu chtějí i lidem, kteří se stížnostmi přišli. A chtějí dokázat, že dodržují všechny limity.

Za obyvatele se minulý týden postavilo také bojkovické zastupitelstvo. Jednak se radnice vyjádřila nesouhlasně k dokumentaci, kterou firma k posudkům pro vliv na životní prostředí poslala a také k posudku ministerstva životního prostředí. Podle starosty Petra Viceníka z ODS totiž bylo v některých částech zmatečné.

Radnice tak pokračuje v jednáních s vedením společnosti o dalších kontrolních měřeních. Součástí posudku vlivu na životní prostředí má být i veřejná rozprava - tam má možnost se sejít společnost s radnicí a hlavně s občany. Kdy by ale měla být, to zatím nikdo z oslovených nevěděl.

Spustit audio