Betlémské světlo skauti předají do rukou brněnského biskupa

12. prosinec 2010

Do České republiky dorazilo v sobotu Betlémské světlo. Přivezli je do Brna vlakem skauti z Vídně. Dnes je předají do rukou brněnského biskupa a příští sobotu pak plamínek symbolizující vánoční pohodu a klid rozvezou do dalších míst.

Betlémské světlo je plamínek z Betléma, který poprvé přicestoval letadlem do rakouského Lince v roce 1986. Dnes ho skauti a další nadšenci rozvážejí do 25 evropských zemí.

Tradičně je přebírají ve Vídni a jinak tomu nebylo ani letos. Jednu ze dvou petrolejek určených pro Českou republiku držel v ruce Vojtěch Sychra.

„Vlastně jsme velká skupina z Brna vyjeli autobusem do Vídně. Tam jsme navštívili kostel, kde probíhala velká mše, kde jsme potkali spoustu lidí z celé Evropy. Bavili jsme se například s lidmi z Ukrajiny. Při slavnostním ceremoniálu každý stát obdrží světlo, které pak odváží do své vlasti,“ přiblížil.

Cesta se světlem

Cesta s lampičkou s hořícím světlem prý není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přesto pro jistotu nikdy nejedou pouze s jedinou lampičkou.

„Není to zas tak složité, akorát se musí kontrolovat olej. Ale vždy máme dvě lampy, kdyby jedna náhodou zhasla, vždycky je náhradní. Zatím jsem za ty roky nezažil žádný problém se světlem,“ řekl Sychra.

Obyvatelé Brna a okolí si mohou Betlémské světlo tradičně převzít při mši, kterou vždy hned druhý den po dovezení, slouží biskup brněnský v katedrále svatého Petra a Pavla.

autoři: Zuzana Kopuletá , kbr
Spustit audio