Barchan a barchaníci v Jemnici

12. červen 2021

Jemnice je malebné městečko na jihu Vysočiny a ožívá každý rok v polovině června kolem svátku sv. Víta unikátní historickou slavností s  podivným názvem: Barchan. Traduje se, že patří mezi nejstarší lidové slavnosti v Čechách a na Moravě.

První písemné zmínky o ní jsou z roku 1713 a svědčí o tom, že byla už tehdy zavedenou tradicí. Po celá staletí je jejím jádrem závod čtyř poslů. Stará pověst vypráví, že v roce 1312 se vydal král Jan Lucemburský s velkým vojskem na Moravu proti loupeživým rytířům, kteří sužovali celý kraj. Svoji mladou choť Elišku Přemyslovnu svěřil do péče měšťanům v dobře opevněné Jemnici. 

Král k novomanželce postupně vyslal čtyři posly s pergameny, kde popsal, že vojenské tažení probíhá úspěšně. Královna byla chudá, a proto posly odměnila jen tím, co měla. První dostal barchetový náprsník, který vyšívala pro svého chotě. Druhý dostal šátek, třetí punčochy a čtvrtý věnec. Tolik pověst. Podle etnografů je ale pověst o Janu Lucemburském a královně Elišce „naroubována“ na mladší lidový obyčej: dovednostní hry cechovní a měšťanské mládeže.

Běh o Barchan je od roku 2014 zapsán na prestižní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. 

Spustit audio