Babské rady: osvědčené a levné triky pro krásu

29. srpen 2016

Zbavte se oteklých očí, vyživte svou pleť, vybělte zuby a poraďte si se štípanci. Bez nákupu v drogerii a zadarmo.

Stačí se rozhlédnout po regálech v drogerii a víte s jistotou, že krása něco stojí. Nemusí to ale tak být vždycky. Vyzkoušejte osvědčené rady, které shromáždily moderátorky Apetýtu i posluchačky Českého rozhlasu Brno.

Krom vylepšení vzhledu poradíme také, jak odstranit různé skvrny z rukou a jak zmírnit následky hmyzího štípnutí či bodnutí.

DECH: Připravte si domácí kloktadlo z bazalky: hrst čerstvých listů zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte 20 minut louhovat, pak slijte a kloktejte.

ZUBY: Pro účinné bělení nepotřebujete drahé přípravky. Dobře poslouží jedlá soda s citrónem, ale je třeba s ní zacházet opatrně, naleptává totiž mírně sklovinu. Stejně tak ale pomohou rozmačkané jahody, které také spolehlivě odstraní skvrny od nikotinu, nebo vnitřní strana slupky od banánu.

OPARY, KOUTKY: Nejlepší prevencí jsou kvasnice – dopřejte si z nich knedlíčky, pomazánku nebo je přidejte do vajíček. Pokud je rozetřete s nesoleným sádlem, můžete je na bolavé opary mazat.

Šalvěj

AFTY: Rychlejšímu hojení protivných boláků by měl pomoci odvar ze šalvěje a řebříčku, kterým budete vyplachovat ústa.

PLEŤ: Pro vypnutou a osvěženou pleť si připravte masku z rozmačkaného melounu. Tvář si také můžete pravidelně potírat šťávou z hroznových kuliček – ne nadarmo najdete výtažek z nich v řadě kosmetických přípravků.

OČI: Že od oteklých očí pomáhá okurka, ví nejspíš každý. Stejně ale můžete použít nastrouhaný syrový brambor. Pomohou také vychlazené sáčky zeleného či černého čaje nebo vychlazené kávové lžičky.

VLASY: Na ty blonďaté použijte nálev z heřmánku. Na poškozené dejte zábal ze žloutku smíchaného s medem a olejem – nechte působit alespoň půl hodiny. Na roztřepené konečky pomůže odvar z majoránky, podbělu a mateřídoušky: hrst každé z těchto bylin povařte ve dvou litrech vody, nechte půl hodiny louhovat, pak vývar jemně vmasírujte do vlasů a pokožky hlavy.

RUCE: Skvrny od loupání brambor, ale i od nikotinu, nejlépe odstraní ocet nebo šťáva z citronu. Pokud zase trpíte na záděry, pomůže vám olivový olej – dejte jej do mističky a na deset minut v něm máčejte špičky prstů. Potom ještě olej vmasírujte do okolí nehtu každého prstu.

ZTVRDLÁ KŮŽE NA PATÁCH: Recept posluchačky Heleny: připravte si dva páry ponožek a dva mikrotenové sáčky. Jeden pár ponožek namočte do slané nebo octové vody, natáhněte si ponožky na nohy a přes ponožky navlékněte mikrotenové sáčky a suché ponožky. Ráno ve vaně odstraňte ponožky a keramickou špachtličkou nohy ošetřete (tento nástroj je k dostání ve zdravotnických potřebách). Nohy namasírujte a promažte mastným krémem.

NA HMYZÍ ŠTÍPANCE: Že na vosí i včelí bodnutí dobře pomáhá cibule nebo ocet, většina lidí ví. Stejně tak vám ale uleví i levandulový olej, potírání kostkou ledu nebo vlhký kousek dřevěného uhlí. Na bodnutí můžete použít i kašičku z jedlé sody a vody nebo okolí vpichu ochladit tvarohem či bílým jogurtem. Jedna z posluchaček doporučuje postižené místo potřít hlínou.

autoři: Zuzana Plíšková , Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio