Babské rady: jak se zbavit skvrn na oblečení

2. srpen 2016

Skvrna od červeného vína, asfaltu nebo snad borůvek? Nezoufejte, máme pro vás vyzkoušené rady našich babiček.

Prázdninové pondělky patří v Apetýtu babským radám: tedy vyzkoušeným netradičním řešením, které s úspěchem používaly už naše babičky. Tentokrát by měli zbystřit všichni, kdo bojují s vytrvalými skvrnami na oblečení.

Monika Brindzáková se Zuzkou Plíškovou totiž posbíraly od posluchačů tipy a triky, jak si s úpornými skvrnami poradit při použití běžných prostředků, které má většina z nás doma. Jen dejte pozor, některé rady nejsou vhodné pro úplně všechny tkaniny (například použití horké vody).

ČERVENÉ VÍNO: co nejrychleji polijte skvrnu vínem bílým.

ČERVENÉ VÍNO: posypejte solí a polijte minerálkou, která uvolní špínu z vláken.

ČAJ: polijte teplou vodou a pokapejte citronem, poté použijte hadřík s vlažnou vodou a roztírejte skvrnu od středu do krajů. Funguje i mléko, ale jen na oblečení, které lze okamžitě vyprat.

TŘEŠNĚ A BORŮVKY: skvrny potřete mlékem s cukrem a nechte působit, potom vyperte s běžným pracím prostředkem.

Borůvky, lesní ovoce, fialová

OVOCE: látku napněte přes hrnec a skvrnu polijte vřící vodou (pozor, nelze použít na všechny látky).

MASTNÉ SKVRNY: na oblečení, které lze prát můžete použít buďto kypřící prášek do pečiva nebo jedlou sodu – smíchejte je s malým množstvím vody a kašičku naneste na skvrnu, nechte chvíli působit, poté vyperte

MASTNÉ SKVRNY NA OBLEKU: horší situace je s pánským oblekem, který lez čistit jen v čistírně. Ale i tady existuje pomoc: položte znečištěnou část na rovnou plochu a nastrouhejte na skvrnu krejčovskou (může použít i obyčejnou školní) křídu. Nechte působit přes noc a ráno látku vyklepejte a vykartáčujte

ASFALT: podle posluchače Tondy je nejlepším prostředkem na odstranění skvrn od asfaltu (z laku vaše auta i odjinud) obyčejné máslo. Tím skvrnu potřete, v žádném případě ji nezkoušejte seškrabat hrubým nástrojem. Mastných skvrn od másla se pak můžete zbavit třeba prostředkem na mytí nádobí.

A ještě přidáme tip na vybělení zažloutlých košil: stačí k praní přidat prášek do pečiva.

autoři: Zuzana Plíšková , ska
Spustit audio