Babské rady: jak na mšice bez chemie a skoro zadarmo

13. červenec 2016

Místo chemie babská rada. Náklady prakticky nulové a efekt k nezaplacení. Máme pro vás babské rady, které vám pomůžou skoncovat se škůdci na zahradě (i doma v květníku).

Možná to znáte. Utratíte stovky korun za chemické přípravky a pak vám sousedka nebo babička poradí jednoduchý trik. Babské rady opravdu fungují a každé pondělí se jim věnuje i poradna Apetýtu.

Některé rady vybírají samy moderátorky, další můžete volat vy, posluchačky a posluchači Českého rozhlasu Brno. Tentokrát pro vás máme tipy na to, jak skoncovat se škůdci na zahrádce – zejména s mšicemi.

MÝDLOVÝ POSTŘIK: hodí se na okrasné květiny, ne na jedlé rostliny. Lžíci tekutého mýdla nebo jaru na nádobí smíchejte s 2,5 litru vody, přelijte do nádoby a naneste na rostliny, i spodní strany listů. Nanášejte jednou týdně večer nebo po každém dešti, pěstujete-li rostliny venku. Nestříkejte na rostlinu, svítí-li na ni zrovna slunce. Sluneční paprsky by mohly listy spálit.

POSTŘIK Z NEDOPALKŮ: Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte zbytky vykouřených cigaret, takzvané „vajgly“. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.

Růže

TABÁKOVÝ POSTŘIK: Ještě účinnější než nedopalky je čistý tabák. Asi 15 gramů tabáku namočte na půl hodiny do 2,5 litru teplé vody. Pak vodu scedíte, přidáte lžičku mýdla nebo prostředku na nádobí a nanášíte rozprašovačem. POZOR! Nesmí přijít na plody nebo konzumované části rostlin.

PELYŇKOVÝ POSTŘIK: Přelijte 80 g čerstvých nasekaných listů pelyňku 1,25 litru vroucí vody. Nechte louhovat, dokud voda nevychladne. Odvar přes síto přelijte do rozprašovače. Pelyněk je vhodný i na bylinky, které se chystáte využít v kuchyni.

KÁVOVÁ SEDLINA NEBOLI LÓGR: zabírá proti mšicím na růžích i na pokojových rostlinách. Stačí jej přisypat k rostlině do květníku nebo okolo stonku na záhon.

KOPŘIVY: Posluchačka Věra prozradila, že od mšic na rybízu i stromech pomohly kopřivy. Stačí jich několik ponechat volně růst poblíž keře nebo stromu.

AFRIKÁN (AKSAMITNÍK): Vůně afrikánů odpuzuje nejen mšice, ale i háďátka, která napadají zeleninu, ale i třeba jahodník. Stačí několik afrikánů vysadit mezi rostliny, které chcete ochránit.

Afrikán neboli aksamitník

OCTOVÁ VODA: Kdo umývá okna vodou s trochou octu, podle paní Jarmily tato voda poslouží i jako postřik proti mšicím na růžích. Stačí vodu na keříky nalít.

PROTI MRAVENCŮM: Paní Líba doporučuje kávovou sedlinu z vypité kávy dolít vodou do poloviny hrnečku a nalít do mraveniště. Stejně tak podle babských rad pomáhá mletá skořice nebo prášek do pečiva nasypaný na cestičky mravenců.

PROTI MOLŮM: Proti těm šatním podle paní Ludmily z Uherského Brodu zabírá bobkový list. Lze ho dát i do zimních bot.

autoři: Zuzana Plíšková , ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.