Atlet ze Zlína vyhrál podnikatelskou soutěž. Je mu osmnáct a šije boty

V celostátní soutěži začínajících podnikatelů zvítězil se svými ručně šitými botami osmnáctiletý Václav Staněk z Fryštáku na Zlínsku.

Studuje gymnázium ve Zlíně, úspěšně reprezentuje Českou republiku v atletice. A před necelým půlrokem založil obuvnickou firmu.

Celostátní soutěž Rozjezdy věnovanou začínajícím podnikatelům vyhrál osmnáctiletý Václav Staněk z Fryštáku na Zlínsku. Odborná porota vybrala jeho ručně šité boty ze čtrnácti regionálních vítězů.

K botám měl Václav Staněk blízko odjakživa. „Můj dědeček dělal s botama, taťka má firmu na výrobu pracovních bot,“ vysvětluje mladý podnikatel.

Přiznává, že jeho podnikatelský start byl díky tatínkově firmě o něco snazší. „Mohli jsme tam nechávat vyrábět naše kusové výrobky, na kterých jsme postavili naši stávající kolekci. Výroba tak pro nás byla méně nákladná a nemuseli jsme se bát, že se vzor nepovede,“ přiznává Václav Staněk.

Spolu s oceněním získal také finanční odměnu ve výši 700 tisíc korun. Teď už plánuje, jak investici rozloží mezi otevření vlastních kamenných obchodů případně zaměstnání obchodních zástupců či marketingových poradců.

Jen málokterý osmnáctiletý mladík má takové starosti. Ale oceněného zlínského obuvníka to k podnikání táhlo už několik let.

A pustil se do něj, i když jeho rodiče si nejsou jeho ranným začátkem úplně na sto procent nadšení. „Mám smíšené pocity. Myslím, že by mohl být víc v klidu, věnovat se škole a kamarádům. On mina to ale řekne, že dělá, co ho baví a že v klidu bude, až si splní to, co chce,“ krčí rameny maminka Jitka Staňková.

Kromě podnikání se Václav Staněk úspěšně věnuje i atletice, ve které dokonce reprezentuje Českou republiku. Přitom stále pokračuje ve středoškolském studiu. Do něj mu v posledním roce ale zasáhla kromě podnikání a sportu i nemoc.

„Absencí bylo dost už kvůli atletice. A když se k tomu přidalo podnikání a pobyt v nemocnici, opravdu to narostlo. Proto budu muset dokončovat jeden předmět v srpnu,“ plánuje oceněný student.

autoři: Karolína Wernerová , ska
Spustit audio