Akce "Stojíš mi v cestě".

25. leden 2008

Bezohlední řidiči v Brně, kteří parkují na místech určených především pro chodce, si v těchto dnech mohou svým přístupem přivodit zbytečnou práci s odškrabáváním nálepek "rozzlobených matek". V rámci akce Brněnský chodec 2007 byly totiž vydány samolepky, které je možné lepit na auta stojící v cestě pěším.

Kdo nezkusil neuvěří jak těžké je projet s kočárkem centrem města či některými frekventovanými úseky mnohých městských částí. Důvodů je několik. Hlavní úlohu, ale mezi nimi hraje lidská bezohlednost. V tomto případě, konkrétně bezohlednost řidičů, kteří ve snaze zaparkovat klidně staví svá auta třeba přímo na přechody nebo chodníky. Brněnské matky, ale toho mají dost. A tak se rozběhla akce, která vzbudila pozornost i v jiných městech České republiky. Občanské sdružení Brno - věc veřejná vytisklo deset tisíc samolepek rozzlobených matek, které hlásají: Stojíš mi v cestě! Nespokojené maminky je lepí na přední sklo nevhodně zaparkovaných aut.

"Párkrát jsem byl v situaci, že jsem vůbec nemohla přejít na druhou stranu. Někdy jsem byla z toho i hodně naštvaná, tak jsem to řešila tím, že pokud jsem měla papír a tužku, tak jsem napsala vzkaz řidiči." Říká Magda Chmelařová.

Konkrétní situace můžete vidět i na výstavě Brněnský chodec 2007 s podtitulem: Je Brno přátelské k dětem? Ta se koná v Knihovně Jiřího Mahena v budově v Kobližné ulici a jsou tam také fotografie, které k danému tématu pořídili sami rodiče. Také právě v informačním centru knihovny jsou k dispozici už výše zmíněné samolepky. Druhým místem, které je vydává je mateřské centrum Sedmikráska.

"My jsme se inspirovali bratislavskými maminkami. My jsme se s nimi domluvili, že převezmeme jejich nápad a zároveň jsme v rámci celého projektu vytiskli slovenské samolepky, které jsme jim poté předali." Říká Kateřina Dubská, z pořádajícího občanského sdružení Brno - věc veřejná.

Potěšující je, že se o toto téma v tuto chvíli zajímá i vedení Brna. A to prostřednictvím projektu Město přátelské k rodině. Jednou z podmínek, které je třeba splnit aby město získalo oprávnění tento titul užívat je právě vytvoření dostatečného prostoru pro spokojený život běžné rodiny v něm.

Spustit audio