Adoptuj panenku a zachráníš život dítěte

21. listopad 2006

To je název projektu, jehož cílem je získat peníze pro celosvětovou očkovací kampaň organizace Unicef, a to za použití symbolu, který znají všechny děti na světě - panenky.

Látkové panenky vyrábějí dobrovolníci z celé republiky a Unicef je pak nabízí k "adopci" za 600 korun, což odpovídá nákladům za očkování jednoho dítěte proti šesti smrtelným chorobám. Od roku 2002 se prodejem panenek v České republice podařilo získat přes 3,5 milionu korun a v nejchudších zemích světa díky tomu dostalo vakcínu téměř 6000 dětí.

Právě v těchto dnech jsou panenky k dostání i v Brně. Díky očkovacím programům Unicef se každý rok podaří zachránit před smrtelnými chorobami téměř 3 miliony dětí. Kde a proti čemu se očkuje, vysvětlila Vlastě Gajdošíkové ředitelka české pobočky Unicef Pavla Gomba:

"Existují dva typy očkovací kampaně Unicef. Jednak je to krizové očkování, např. když je přírodní katastrofa, ozbrojený konflikt, kde je potřeba opravdu velice rychle zabránit riziku šíření infekčních nemocí, a potom Unicef očkuje také v chudých rozvojových zemích, kde nefunguje zdravotnictví a tohle je jediná možnost, jak děti ochránit. Očkujeme proti 6 základním smrtelným nemocem: dětská obrna, tuberkulóza, záškrt, tetanus, černý kašel a spalničky. U nás to jsou nemoci, které už téměř neznáme, nicméně na světě stále zabíjejí."

Proč jste pro tento projekt vybrali jako symbol právě panenku? "S panenkou si hrají děti úplně všude na světě a právě často spíše s takovými látkovými panenkami, doma vyráběnými, než s těmi kupovanými." Kdo vlastně ty panenky vyrábí, jsou všechny stejně velké, ale každá vypadá trochu jinak? "Každá z těch panenek je originál, často představují i různé národnosti v různých krojích, fantazii se meze nekladou. Vyrábějí je většinou děti, ale třeba i lidé z domovů důchodců anebo prostě kdokoli, kdo má čas a doma zbytky látek a chce nějakým způsobem pomoci."

Jak se dostane k tomu střihu, který je jednotný? "Střih i rodný list panenky posíláme poštou všem lidem, kteří nám napíší nebo zavolají," upřesnila ředitelka české pobočky Unicef Pavla Gomba.

Do projektu se v Jihomoravském kraji zapojil mimo jiné domov důchodců v Hodoníně, městská knihovna v Tišnově a Středisko volného času Lužánky v Brně, jak potvrzuje jedna z lektorek Eva Horká: "Ono se to nezdá, ale ušít takovou panenku je docela náročné, ušít to tělíčko, pak udělat nějaký návrh, to je v podstatě krejčovská práce. Loni jsme vyrobili 154 panenek, což je, myslím, úctyhodné číslo. Udělali jsme takovou velkou přehlídku, na které jsme jich hned 30 prodali, takže už jsme i nějaké peníze odeslali na Unicef. Myslím, že to bylo úžasné, jak pro děti, tak i pro lidi, kteří si ty panenky přišli koupit. Každý z nich věděl, že pomáhá dobré věci."

Peníze získává Unicef také dražbou panenek vyrobených módními návrháři. Letos poprvé je vyráběly také celebrity, např. Lucie Bílá, Bolek Polívka nebo Patrik Eliáš. Do projektu se, jako každý rok, zapojila i brněnská módní návrhářka Liběna Rochová: "Udělala jsem papírovou kreaci, byla celá bílá, tak se jmenovala Běla Papírníková. Tam je krásné, že každá panenka má svůj rodný list a každý píše, jaké má vlasy. Já jsem měla třeba vlasy zasněžené, a každý k tomu s humorem napíše, jaké má oči a kdy se narodila. Je nádherné, že každá z těch panenek má svůj příběh a tím tak trochu ožije."

Panenky je možné koupit přes internet na webových stránkách www.unicef.cz, anebo si je vybrat přímo v obchodním domě Ikea Brno, kde se budou prodávat až do vánoc.

autor: gaj
Spustit audio