Adopce stromu pro miminko

18. červenec 2007

Starý zvyk vysazovat stromy nově narozeným dětem inspiroval ekologickou Nadaci Partnerství k zahájení projektu Adopce stromu pro miminko. Rodiče, kteří chtějí svému dítěti vysadit strom, ale nemají kam, mohou adoptovat strom v Aleji národů. Ta má v budoucnu lemovat cyklostezky na trase z polského Krakova přes Moravu kolem Brna do Vídně a v budoucnu by se mělo stát nejdelší alejí v Evropě.

Nadace Partnerství podporuje výsadbu stromů díky svému programu Strom života. Formou grantů přispívá obcím, nevládním organizacím a dalším partnerům. Peníze na výsadbu získává i díky adopcím stromů třeba právě v Aleji národů. " Každý, kdo má zájem, může pro své miminko adoptovat strom, který si vysadí." Říká Jana Dlabková z Nadace. Alej národů má vést z Krakova přes Moravu do Vídně. První výsadby budou podle Dlabkové probíhat letos na podzim a cena jednoho stromu bude 300 korun. Projekt je popsán na webových stránkách www.stromzivota.cz . Tam je také formulář, který žadatelé musí vyplnit.

Rodiče se můžou a nemusí výsadby adoptovaného stromu zúčastnit. V případě jejich nepřítomnosti pracovníci strom i se jménem dítěte vyfotí a obrázek i s ostatními informacemi zájemcům pošlou. Výběr druhů jednotlivých stromů je bohužel omezený. Je to kvůli místu a čase výsadby, která se musí přizpůsobovat přírodním a estetickým podmínkám. Jedná se při tom o alejové stromy, hlavně listnáče. Většinou jsou to lípy, břízy nebo vysokokmenné ovocné stromy.

Podle prvních ohlasů má projekt docela velký úspěch. Jako první se k projektu připojila brněnská nemocnice Milosrdných bratří. Zařízení, které má v současné době největší nárůst porodů, umisťuje ve svých prostorách letáčky a jiné propagační materiály. Ty mají na program - Strom života - rodiče upozornit. Po několika týdnech je podle tamní ředitelky Ludmily Brázdové vidět, že myšlenka má u lidí velký úspěch.

autor: gaj
Spustit audio