Zvonice v Neprobylicích má samostatné zvonové patro. Přenese vás do 16. století

27. červenec 2017

Už od raného středověku bylo okolí kdysi královského města Slaný zemědělským krajem. Zemědělský ráz se zachoval dodnes, což je jeden z důvodů, proč se právě na Slánsku dochovalo devět dřevěných zvonic ze 17 století.

Zvonice měly u místního obyvatelstva vždy významné místo, protože udávaly denní rytmus během prací na polích. Hlas Páně zvukem zvonů ráno zval k práci, v poledne k odpočinku a večer ohlašoval, že se lidé mohou vrátit do svých domovů. Zachovalé dřevěné zvonice najdete v obci Tuřany, Kvílice, Hořešovice, Libušín, Zelenice, Nabdín, Neprobylice, Přelice, Skůry a Risuty. Každá je originálem a má své kouzlo.

Na výlet do obce Neprobylice

Zvonice v Neprobylicích

Neprobylická zvonice má podezdívku z pískovce ve tvaru nepravidelného šestihranu. Původně byla součástí starého kostelního areálu, dnes stojí samostatně. Díky ohrazení a okolním vzrostlým lípám působí jako ostrůvek, kde se zastavil čas.

Originálně řešené je otevřené zvonové patro. Trojici zvonů uvidíte zvenku. A je opravdu co obdivovat. Ačkoliv šindelová střecha byla zcela obnovena v roce 1896, zvony jsou původní a zavedou vás až do 16. století. Největší zvon pochází z roku 1595, váží 260 kg a odlil ho slavný pražský zvonař Brikcí z Cimperka.

Nejstarší zvon visí uprostřed. Je z roku 1510 a vyšel z dílny Bartoloměje Berounského. Zvony jsou propojené řetězem, takže se vždy rozeznějí najednou.

Spustit audio