Zvěř hyne

8. duben 2006

Nejen lidé trpí kvůli velké vodě. Letošní povodně na jižní Moravě mají katastrofický dopad na lesní zvěř. V lesích, kam se rozlila Morava, Dyje a další řeky, už nyní nacházejí myslivci desítky kusů uhynulé vysoké. Ještě více na velkou vodu doplatili zajíci a další drobnější zvířata. Jak velké jsou škody zatím myslivci nedokáží přesně říct, protože v některých lesích stále stojí až metr vody. Vlasta Gajdošíková si o tom povídala s Jiřím Špunarem z Lesního závodu Židlochovice.

"V této chvíli je to ještě těžké finančně oklasifikovat, ale určitě to budou škody větší než byly v roce 1997 nebo v roce 2002. Tehdy se daly vyčíslit na několik milionů korun. Hlavně rozsáhlým úhynem daňků - to byli většinou ti největší lopatáči, takže ta škoda se potom dá vyčíslit v penězích tím, že se ohodnotí jejich paroží. Počítáme, že v letošním roce ty škody můžou být ještě větší."

Důvod je nasnadě. Letos je totiž zatopeno mnohem větší území než při povodních v roce 1997 nebo 2002. "Hlavně v našich honitbách na dolním toku Moravy a Dyje bude docházet k největším škodám. Nachází se tam totiž naše největší obora v republice. A právě v této lokalitě dnes stojí voda metr a půl vysoko. Máme potom samozřejmě ještě další honitby kde je zaplavené rozsáhlé území lesa a to jsou Tvrdonice, potom je to honitba od třetí nádrže Nových Mlýnů až po město Břeclav a škody menších rozsahů jsou také pod Židlochovicemi."

Jak ale upozorňuje Jiří Špunar podle zkušeností z předchozích povodní už ví, že samotná voda zvířatům neublíží tolik jako to co přijde po ní. "A to je ten dotěrný obtížný hmyz - komáři. Jejich roje vznikají totiž právě v těch tůních, které zůstanou po opadu vody. Tu zvěř potom začnou obtěžovat v době kdy ona vlastně nasazuje paroží, které je vyživováno samozřejmě krví. Ta zvěř je díky tomu neustále zneklidňována a stresována a pak dochází k tomu, že i hyne."

Úhyn v zatopených oblastech se dotkne i drobnějších zvířat. "Hlavně tedy mladých zajíců, kteří byli vrženi teď v březnu a před tou vodou nemají žádnou šanci. Dále se to týká menších lasicovitých šelem a bažantů. V současné době máme zaznamenáno několik desítek uhynulých kusů srnčí a dančí zvěře."

autor: gaj
Spustit audio