Zpožděná doprava, neprůjezdné tratě. Na jihu Moravy od rána komplikuje provoz silná ledovka

Ledovka a napadaný sníh působí od rána velké problémy v dopravě v celém Česku. Druhý den jsou potíže na jihomoravských silnicích i železnicích. Někde je ochromená regionální autobusová dopravy, jinde vlaky kvůli ledu na trolejích ani nemůžou jezdit.

Krajští silničáři hlásí, že kluzké a zledovatělé silnice jsou prakticky na celém území jižní Moravy. Některé silnice nižších tříd můžou být zcela nesjízdné. Auta buď nedokážou vyjet kopec, anebo jim brání jiná překážka, třeba popadané stromy. K nejméně dvaceti takovým případům od půlnoci už vyjeli hasiči. Stromy padají i na koleje.

Silničáři hlásí kluzkou vozovku i na dálnicích. Policie eviduje několik nehod, zpravidla buď uvízlá nákladní auta, anebo auta, která sjela do příkopu podél silnice. Podle dostupných informací se zatím nestalo nic vážnějšího.

Potíže v hromadné dopravě

Z webu krajského koordinátora integrovaného dopravního sysétmu vyplývá, že vůbec nejezdí vlaky v úseku Židlochovice – Hrušovany u Brna. Troleje jsou obalené ledem, provoz elektrických souprav tak není možný a jezdí tam náhradní autobusy. Průjezdný zatím je koridor Brno-Břeclav, který včera několik hodin kvůli ledovce stál, ale i tam spoje nabírají zpoždění.

Na většině tratí kolem Brna i kolem Znojma mají vlaky běžně desetiminutová zdržení. Na Hodonínsku je ochromená autobusová doprava, některé zastávky není vůbec možné obsloužit. Zpoždění autobusů v celém kraji se taky počítá na desítky minut. Ráno měl potíže i brněnský dopravní podnik, ten ale před chvílí oznámil, že se díky nepřetržité noční údržbě podařilo zprůjezdnit všechny tramvajové a trolejbusové trati. Cestující ale musí počítat se zdržením.

Pozor, klouže to!

A problém samozřejmě mají i chodci. Jen včera řešili jihomoravští záchranáři na padesát úrazů spojených s ledovkou a prosí proto hlavně starší lidi, aby ani dnes, pokud nutně nemusí, nevycházeli z domu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio