Žně na jižní Moravě jsou ve skluzu

3. srpen 2011

Sklizeň obilí na jižní Moravě má velké zpoždění. Na vině je deštivé počasí, které neumožňuje zemědělcům vjet s kombajny do polí. V celém kraji je zatím sklizeno jen asi třetina osetých ploch. Zatím je šance, že se skluz podaří dohnat, ale záleží na tom, jestli pole brzy dostatečně vyschnou.

S obavami se dívají na oblohu pěstitelé obilí na celé jižní Moravě. Deštivé počasí jim totiž už řadu dní neumožňuje vjet s kombajny do polí. Na sušší počasí čekají také v podniku Zemax v Šitbořicích na Hustopečsku. Během dvou týdny tam skoro každý den pršelo. „Do úterka jsme skoro vůbec nemohli vyjet do porostů,“ posteskl si vedoucí rostlinné výroby podniku František Fiala. Se sklizní podle něj mají v Šitbořicích až čtrnáctidenní zpoždění.

Na Břeclavsku a Znojemsku jsou kvůli počasí žně většinou v polovině, jinde je sklizeno výrazně méně. Kombajny už několik dní nemohou vjet do polí a hrozí, že vysoká vlhkost zhorší kvalitu zrna. „Obilí se bude muset dosoušet, což jsou náklady navíc. Kvůli vlhkosti mohou porosty napadnout i různé choroby,“ obává se Radomír Zelinka ze Šitbořického podniku s tím, že to vše nakonec může negativně ovlivnit výkupní ceny.

Přeseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček

Zemědělcům se zatím podařila sklidit asi třetina osetých ploch, což je v porovnání s předchozími roky zpoždění. „Současná technika si s tím zpožděním ale v poměrně krátké době dokáže vypořádat. Teď záleží na počasí, jestli umožní vstup do porostů,“ dodal předseda jihomoravské Agrární komory Václav Hlaváček. Pokud se počasí zlepší, nemusí podle něj nakonec mít deště posledních dnů na kvalitu obilí žádný vliv.

autor: gaj
Spustit audio