Zmodernizované dvacet let staré vlaky Stadler budou jezdit na Hodonínsku, Břeclavsku a Znojemsku

11. duben 2024 10:15

V Jihomoravském kraji budou od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, jezdit zmodernizované vlaky Stadler GTW. Společnost Arriva je nasadí na tratě na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku. Podle smlouvy s Jihomoravským krajem tam totiž bude dalších deset let zajišťovat železniční dopravu, ročně za to kraj zaplatí 231 milionů korun. První renovované soupravy představili zástupci firmy a hejtmanství.

Půjde o dvacet let staré soupravy, které Arriva zakoupila od dopravce v Německu. Je jich celkem 13 a je potřeba je upravit, aby odpovídaly současným standardům. Na konci března technici dokončili modernizaci prvních tří.

Technici je musí přizpůsobit pro provoz na tratích v Česku. Zároveň jde taky o modernizaci a revitalizaci interiéru, aby lépe vyhovovaly potřebám cestujících. „Nové sedačky, takové uspořádání, aby se sem vešlo více kol… Podhledy jsou nové, aby jednotka vypadala jako nová Moravia. Musí projít i modernizací ve smyslu zabezpečovacího zařízení, aby to bylo kompatibilní s provozem v české síti s ostatními zařízeními,“ popisuje generální ředitel společnosti Arriva Daniel Adamka.

Soupravy jsou nízkopodlažní s bezbariérovým přístupem a nabídnou 105 míst k sezení, klimatizaci a wi-fi. Uvnitř bude taky automat na nákup jízdenek.

Ve kterých úsecích tyto vlaky budou jezdit?

Na třech linkách – S8 propojující Znojmo, Mikulov a Břeclav. Dále linka S52 ze Zaječí do Kobylí a Hodonína. A linka S91 z Hodonína, přes Veselí nad Moravou až do slovenské obce Vrbovce. Jde o oblasti, kde jezdí hodně cyklistů. A proto podle generálního ředitele Arrivy nechávají ve vlacích jinak uspořádat sedadla, aby se zvětšil prostor pro přepravu kol a kočárků.

autor: Hana Novotná
Spustit audio

Související