Zlínská zoo už začala s přesunem zvířat do tepla

30. říjen 2011

Zima už klepe nejenom na dveře, ale také na klece zoologických zahrad. Proto i v Lešné u Zlína postupně stěhují teplomilná zvířata do zázemí a vyhřívaných pavilonů.

Jako první přicházejí na řadu menší druhy tropických ptáků, které nízké teploty ohrožují na životě. Stěhovat se začalo s menšími druhy papoušků či zoborožců, z větších ptáků třeba s čápem jihoamerickým.

Ve venkovní expozici ale zatím stále zůstávají paviáni. „Jakmile ale uschne tráva, což je jejich potrava, tak už je venku nebude nic držet,“ upřesnil zoolog Pavel Shromáždil s tím, že prosinec, leden a únor paviáni stráví ve vnitřních ubikacích.

Naopak k vidění po celou zimu bude čerstvě sestavený pár pand červených a celá řada dalších zvířat. Přístupné návštěvníkům budou všechny pavilony od tropické haly, přes pavilon afrických kopytníků, primátů až po terária. „Ve venkovních výbězích ale budou k vidění zvířata, která se ve své domovině se sněhem nepotkávají, jako jsou sloni, antilopy či klokani,“ dodala vedoucí marketingu zlínské zoo Romana Bujáčková

autor: rv
Spustit audio