Životní příběh zpěváka Boba Frídla by mohl být námětem na román

21. červen 2021

Bob Frídl byl český písničkář, zpěvák, kytarista a skladatel. Zpočátku zpíval a hrál sólově, později také několik let spolupracoval s pěveckým sesterským duem Martha a Tena. Léta žil v emigraci.

Narodil se v Praze, ale vyrůstal v Brně. Jako šestnáctiletý osiřel, svého otce nikdy nepoznal. Jeho kariéru fotbalisty zastavila dvojitá zlomenina nohy, a tak občas někde v brněnském klubu vzal kytaru a zazpíval. I když neměl žádné hudební ambice, jeho zpěv byl výjimečný a tak se z Boba Frídla stala hvězda české populární hudby. Bob Frídl, vlastním jménem Josef Frídl, poslouchal v šedesátých letech Simona a Garfunkela, Leonarda Cohena, Bulata Okudžavu a především amerického písničkáře Boba Dylana a právě zanícení pro jeho tvorbu vedlo k přisvojení přezdívky Bob.

Hudební dráha Boba Frídla začala závratným vzestupem, zaujal svou nekonvenčností, lyrickým hlasem s tenorovým témbrem a také přitažlivým zjevem, jeho plakát byste našli v mnoha dívčích pokojích, byl idolem dívčí části publika. Se svým příjemným hlasem byl na vrcholu své slávy v 70. letech, pak se jeho doprovodná skupina rozešla a navíc zemřel jeho manažer a textař Oskar Man. Vystupoval pak sólově nebo jako host s různými folkovými skupinami, jako byl třeba Folk Team, ale jeho hvězda už pomalu zhasínala. V polovině 80. let emigroval do Řecka, kde podnikal v cestovním ruchu. Založil tam rodinu, vychoval děti a po rozpadu manželství se v roce 2000 natrvalo vrátil na Moravu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio