Žena, která ubodala studenta ve Žďáru nad Sázavou, zůstane dál v detenci

19. červenec 2016

Barbora Orlová zůstane další rok v detenčním ústavu, rozhodl Městský soud v Brně. Sedmadvacetiletá žena, která v říjnu 2014 ubodala studenta na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, je podle soudu stále nebezpečná pro své okolí.

Orlová byla podle znalců v době vraždy nepříčetná a trpí paranoidní schizofrenií. Psychiatři z detenčního ústavu, kde je žena od loňska zavřená, její propuštění nedoporučili.

V detenci se má intenzivně léčit pod dohledem odborníků. Trestní stíhání Orlové zastavil státní zástupce právě s ohledem na to, že byla v době činu nepříčetná. Kvůli duševní nemoci se už dříve léčila.

„Myslím si, že charakter toho onemocnění vyžaduje skutečně dlouhodobou léčbu, nehledě tedy k tomu jednání, kterého se Barbora Orlová v minulosti dopustila. A pokud je teprve necelý rok v ústavu pro výkon zabezpečovací detence, jistě to není dost,“ řekl státní zástupce Ivo Hahn.

Obhájce Orlové u soudu nepožadoval její propuštění, poukázal jen na to, že se její stav zlepšil. Nechal si nicméně lhůtu na odvolání proti rozhodnutí soudu.

Mladá žena z Ostravska v říjnu 2014 zaútočila nožem na studenty Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou. Jeden z žáků školy, který bránil spolužačku, po útoku zemřel. Další dvě studentky a zasahující policista utrpěli zranění. Ženu následně zadrželi policisté ze zásahové jednotky.

autoři: ČRo , Tomáš Kremr
Spustit audio