Zeman označil 14procentní zvýšení platů zákonodárců za nenažranost, návrh by vetoval

1. prosinec 2014

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s návrhem na zvýšení platu poslanců a senátorů o 14 procent a v případě schválení by zákon vetoval. Řekl to dnes v Brně při zahájení třídenní návštěvy Jihomoravského kraje na setkání s krajskými zastupiteli. Zeman označil čtrnáctiprocentní zvýšení za nenažranost. Podle něj by se platy zákonodárců měly zvýšit o 3,5 procenta stejně jako u pracovníků veřejného sektoru. Strany se na zvýšení zatím neshodly.

"Nesouhlasím s tím, aby v době, kdy všichni hledáme každou korunu, kterou bychom věnovali na užitečné investice, rostly poměrně závratným tempem platy poslanců a senátorů," uvedl Zeman.


Přehled platů členů parlamentu a dalších ústavních činitelů (v Kč)
Poslanci a senátoři - 55 900
Prezident - 186 300
Premiér, předs.komor parlamentu - 150 100
Místopředseda vlády - 128 900
Místopř. parl. komor a ministři - 106 600
Předseda parlamentního výboru - 78 700
Zdroj: ČTK

Dodal, že zákon by vetoval bez ohledu na to, zda ho Poslanecká sněmovna přehlasuje.

"Myslím si, že jsou tisíce regionálních a komunálních zastupitelů, kteří jsou odměňováni podstatně hůře a pracují přitom podstatně lépe než někteří naši poslanci a senátoři. A i když jsem kritizovaný za vulgarismy, takové zvýšení platů považuji za nenažranost," zdůraznil Zeman.

Podle něj se na čtrnáctiprocentním zvýšení dohodli zástupci všech poslaneckých klubů: "Poslanci, kteří vystupovali ve volební kampani, přitom nikdy v programu neměli takové platové úpravy. Každý z nich by měl dýchat se svým národem."

Asi 150 Brňanů vyjádřilo u příležitosti návštěvy prezidenta v Jihomoravském kraji před budovou Univerzity obrany nesouhlas se Zemanovou politikou

Ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier z ČSSD varuje, že prezident by vetem docílit ještě většího nárůstu:

„Pan prezident si jistě uvědomuje, že parlament nemá šanci jednat o jeho vetu před koncem roku a že by to znamenalo nárůst o 26 procent. Otázka také je, co v zákoně bude. Takže mluvit dnes o vetu, když ani dnes pan prezident neví, v jaké podobě zákon bude v parlamentu schválený, považuji za poněkud předčasné.“

Poslanci by měli o platech ústavních činitelů hlasovat na schůzi, která začne v úterý. Pokud se strany nedohodnou a Parlamentem novela neprojde, zvýší se zákonodárcům od ledna platy automaticky o 26 procent.

Vývoj platu poslanců a senátorů
autor: ČTK
Spustit audio