Zdravé pokrmy z klíčků

Malé množství klíčků, semen a jejich výhonků má obrovský význam pro naše žití. „Proto pamatujte na to, že namísto všelikých zázračných preparátů z fabriky je lepší klíčový prostředek vitality vypěstovaný nedaleko vašeho okna z pouhého, často až nicotného semínka,“ říká kulinář Petr Stupka a přidává pár receptů pro inspiraci.

Kořínkový salát s klíčky

Ingredience
  • 200 gramů mrkve
  • 200 gramů celeru
  • 100 gramů pórku
  • 50 gramů cibule, či šalotky
  • olivový olej
  • sůl
  • třtinový cukr
  • vinný ocet
  • libovolné klíčky či výhonky

Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na stejnoměrné plátky a spaříme vroucí vodou, poté slijeme a prochladíme.

Jemně nakrájenou cibuli šleháme spolu se solí a cukrem v oleji alespoň 5 minut. Potom přidáme vinný ocet, promícháme a vmícháme do vařené a spařené zeleniny.

Podáváme přizdobené spařeným pórkem a naklíčenými semínky či výhonky. Můžeme doplnit kysanou smetanou s nakládaným křenem, kousky sýrů a podobně.

Japonský salát

Jaké naklíčené luštěniny použijete, záleží v případě tohoto salátu na vás. Je inspirovaný asijskou tradicí konzumace výhonků rozličných luštěnin i semínek. Osobně bych doporučil takzvanou zelenou sóju, tedy fazolky mungo.

V rendlíku svaříme trochu octa, cukru a soli a poté vmícháme i rajčatový protlak. Vše krátce povaříme a poté necháme chladnout. Na závěr do dresinku zašleháme trochu dýňového, nebo sezamového oleje. Emulze by měla mít výraznou sladkokyselou chuť.

Naklíčené luštěniny důkladně propláchneme proudem studené vody a necháme okapat. Sýr nakrájíme na drobné kostičky. Vše zlehka vmícháme do připraveného rajčatového dresinku a necháme vychladit.

Efektní součást tohoto salátu získáme z rýžových nudlí nebo jiných rýžových těstovin. Ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (nejlépe v rendlíku) smažíme postupně suché rýžové nudle. Pokud máme správně rozpálený olej, jde to ráz na ráz. Během dvou až tří vteřin se nudle nafouknou a zkroutí. Plochým sítkem je hned z oleje vyjmeme a pokládáme na papírové utěrky. Smažená rýžová „oblaka“ přikládáme k salátu a až při samotné konzumaci je do salátu můžete vmíchat.

Křehký salát s bulgurem

Ingredience
  • ledový salát
  • svazek ředkviček
  • 70 gramů cibule
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • 100 gramů bulguru
  • 200 mililitrů zeleninového vývaru
  • mořská sůl
  • pepř
  • třtinový cukr
  • výhonky řepy, řeřichy nebo jiné

Do vroucího zeleninového vývaru zavaříme bulgur necháme ho 10 až 15 minut spařit. Poté zchladíme, necháme okapat a promícheáme s posekanými výhonky a klíčky.

Jemně nakrájenou cibuli osolíme a necháme pustit šťávu, popřípadě mícháme s olejem a octem. Poté zašleháme trochu cukru. Vzniklý dresink necháme v lednici odležet.

Před podáváním nakrájíme ledový salát a ředkvičky, případně i jinou zeleninu, na stejnoměrné kousky. Následně vmícháme dresink a bulgur s klíčky. Vše můžeme doplnit ještě strouhaným sýrem a podobně.

Jogurtový dip

V bílém jogurtu rozmixujeme klíčky a výhonky doplníme trochou medu, soli a případně citronové, nebo limetkové šťávy. Tento dip přidáváme podobně jako tatarskou omáčku k rozličným pokrmům.

Smetana s křenem a klíčky

Drobně nasekané klíčky nebo výhonky (řeřicha, hořčice a podobně) smícháme s kysanou smetanou a trochou nakládaného křenu, případně přisolíme. Podáváme k všelikým pečením, rybám nebo použijeme jako dresink k salátu.

Zelný salát s naklíčenou vojtěškou

Velmi zajímavá inspirace pro vylepšení vašeho oblíbeného salátu, ať už z bílého zelí, nebo kysaného. Vojtěška je nesmírně bohatá na vitaminy a minerální látky, a tak její využití doporučuji zásadně do salátů nebo jako kouzelný doplněk k různým pokrmům, třeba šťouchaným bramborům a pečenému kuřátku.

Kysané zelí

Klíčky v omeletě

Na pánvi nejprve v troše oleje osmahneme cibulku. Když zavoní, přidáme opláchnuté naklíčené luštěniny, kratičce je na tuku zapěníme a hned potom zalijeme rozšlehanými vejci s trochou smetany, soli a drobnými kostičkami chleba, nebo rohlíku.

Omeletu pečeme jen velmi pozvolna, aby se klíčky nepálily. Omeletu můžete také dopékat v troubě, upravit ji jako malé lívanečky a podobně.

Zapečené klíčky v sýrové omáčce

Smetanový, měkký tavený sýr vložíme do mléka a necháme zvolna zahřívat, aby se sýr pomalu rozpustil. Během toho přidáme trošku provensálského koření.

Když zachováte poměr – kolik sýra, tolik mléka – nemusíme nic zahušťovat. Pokud je mléka více, pak až se začne vše vařit, zahustíme omáčku instantní jíškou, necháme lehce ochladnout a zašleháme do sýrové omáčky syrové vajíčko.

Zapékací mísu vymažeme tukem a poklademe směsí naklíčených zrnek, nebo jenom klíčků a rozdrobeného plísňového sýra. Vše přelijeme vrstvou omáčky a dáme zapéct do trouby.

Docela dobře můžete také zapéci naklíčenou čočku s rýží, nebo těstovinami a třeba i kousky voňavého uzeného.

Staročeská pučálka

Naši předkové neměli vědeckých poznatků o významných a nám prospěšných změnách v naklíčeném semínku, přesto tradičně, hlavně na konci zimy, nechali klíčit luštěniny, vyrůst osení a pak je konzumovali.

Jedním dodnes zachovaným pokrmem je pučálka, tedy napučený hrách, který se pak zpravidla nasucho v troubě vysušil, až opražil, někde jen osmahnul a pak pojídal s medem.

Doporučujeme přidat ještě trochu kysané smetany. Ale stejně můžete pučálku konzumovat osolenou a přelitou rozškvařenou slaninou, nebo drcenými škvarky a opečenou cibulí.

Podobně je možné připravit pražené, křupavé „oříšky“ ze sóji. Je to velmi vydatné a zajímavé chroupání, které lze tu a tam koupit pod názvem „alaburky“, tedy jako náhražku pražených buráků.

Související