Zámek v Konici na Prostějovsku ukrývá největší českou sbírku seker

3. duben 2014

Nedaleko centra Konice stojí malebný čtyřkřídlý barokní zámek, který navazuje na staletou tradici panských sídel. Kromě obřadní síně, základní umělecké školy, infocentra a části městského úřadu zde mohou návštěvníci najít také zachované dobové interiéry, po nichž vede krátká prohlídková trasa.

Velkou místní atrakcí je ovšem nedávno otevřené muzeum řemesel Konicka, jehož součástí je i největší sbírka seker v České republice.

Historie panského sídla v Konici sahá až do roku 1200, kdy je poprvé nepřímo zmiňováno v listinách. Jednalo se patrně o tvrz, která měla za úkol střežit obchodní stezku, která tudy procházela přes Drahanskou vrchovinu z Moravy do Čech. Později bylo sídlo mnohokrát přestavováno a jako centrum panství sloužilo na stejném místě i po vzniku města, které bylo vybudováno nad současným zámeckým areálem.

Kromě dochovaných historických interiérů je tu dnes k vidění také muzeum řemesel, o jehož vznik se zasloužil Klub umění Konicka, zejména osobou dnešního správce zámku Pavla Šína. Asi největším lákadlem muzea je v současnosti sbírka seker, která byla vloni oficiálně uznána za největší v celé ČR.

Sbírka seker

Sbírka je od loňského roku zapsaná v české knize rekordů

Sbírka vznikla vlastně náhodou při přípravě expozice tesařského cechu, kdy její tvůrce Pavel Šín oslovil veřejnost se žádostí o poskytnutí seker na výstavu. Sešlo se jich tolik, že tím vznikl základ zcela samostatné expozice.

V ní jsou kromě klasických seker na štípání dřeva různých velikostí, stáří a použitého designu i sekery zcela zvláštní. Nechybí tak například nástroje na osekávání pískovce, sekery řeznické, tesařské teslice, sekery na vydlabávání dřevěných koryt a další unikáty. K těm patří samozřejmě i sekera katovská.

Znak muzea řemesel

Pozoruhodná je i exkurze do historie seker. Nejstarším exponátem je sekeromlat z doby kamenné. Jsou zde ale k vidění i modely pěstních klínů, které lze považovat za nejstarší předchůdce současných seker. Přímo v expozici jsou pak i sekery „bojové“, z nichž asi nejzajímavější je vikingská válečná sekera.

Celý soubor seker se dostal i do knihy rekordů. V loňském roce byla sbírka, čítající v té době 251 exponátů, zapsána do knihy českých rekordů, jako vůbec největší i nás.

autor: kbz
Spustit audio