Zámek v Blansku přestal ukrývat podzemní tajemství

22. září 2009

Pracovníci blanenského muzea nechali zbořit zeď, která desítky let chránila dosud neznámé sklepy tamního zámku. Nové prostory sice neukrývaly žádný vzácný historický předmět, muzejníci si jich ale velmi cení.

Dvojici sklepních místností skrývala před světem zeď někdy z přelomu 50. a 60. let, kdy se zámek opravoval. Hlasité bourání pečlivě vystavěné zděné zábrany ale neprovázelo žádné napjaté očekávání. Ředitelka muzea Eva Nečasová totiž předem věděla, co sklepy skrývají: "Uvnitř už byl jeden speleolog. Zezadu vyboural malé okénko, tím se protáhl a dva sklepy propojené chodbičkou také vyfotografoval." Sklepy byly téměř prázdné, na místě se našly jen nedopité limonády, zbytky starých okapů a také malůvka na zdi. "Je to takový strašák, kterého tu asi namaloval některý z dělníků těsně před zazděním prostor," myslí si Nečasová.

Bourání zdi se ujal tým pod vedením Martina Mojžíška. "Ta práce sama o sobě není nic zvláštního, je to prostě bourání. Pravda ale je, že na zámku nepracujeme každý den," připustil výjimečnost chvíle Mojžíšek. Navíc přiznal, že ještě před jeho muži nahlédla dovnitř malým otvorem také speciální kamera. Ta potvrdila, že sklepení je prázdné. "Poklad ani mrtvolu jsme ostatně nečekali, prostory totiž sloužily za Salmů nejspíše jako sklad brambor a další zeleniny," vysvětlila ředitelka Nečasová.

Do nově dostupných prostor se budou moci návštěvníci zámku podívat zřejmě ještě letos v listopadu, v příštím roce by mohla ve dvojici sklepů vzniknout dokonce nová expozice. Bude tak jedním z dodatečných dárků k letošnímu 50. výročí vzniku muzea.

autor: hon
Spustit audio