Založení motivoval požár mlýna

13. listopad 2015

Historie dobrovolných hasičů sahá do roku 1911, kdy byl sbor založen. V tom roce v Kašavě vyhořel mlýn u Červenků, kde bohužel uhořel syn majitele. Hodně občanů tehdy přispělo svou pomocí. Požár přivedl obecní zastupitelstvo k rozhodnutí založit hasičský sbor. V roce 1913 si členové sboru postavili zbrojnici na obecním pozemku.

Sbor v Kašavě je zařazen do třetí zásahové skupiny. „Zasahujeme častěji, než třeba sbory se zařazením do pětky. Je to tím, že máme techniku, cisternu a výjezdy máme do deseti minut. A také se to liší tím, že od dvojky nahoru je i dýchací technika. Například nosící dýchací přístroje, kterou my nemáme. Jde tedy i o zásahy uvnitř domů, kde je nakouřeno. Nejezdíme pouze k požárům. Letos jsme už měli i hledání ztracených osob. Jednou se ji podařilo najít, podruhé ne,“ popisuje starosta sboru dobrovolných hasičů Roman Šumšal.


Dobrovolné hasiče z Kašavy můžete podpořit v soutěži až do pátku 13. listopadu 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) KASAVA na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

„U nás kulturní život začíná začátkem roku při masopustu, kdy začínáme voděním medvěda a chodíme v maskách po vesnici. Večer tuto akci tradičně ukončujeme zábavou. Přes léto chodíme ke kácení máje. Pomáháme kde jen můžeme. Když se pořádají táboráky, tak tam děláváme zase technický dozor,“ přibližuje dění Šumšál. Bývalý starosta založil pouť na Svatý Hostýn. V roce 1994 je dovedl na první hasičskou pouť. S dětmi, které jsou ve sboru, se jede každý rok v létě na třídenní tábor. Přidávají se i sbory z okolních obcí.

Ale mezi bohatou historií se najdou i úsměvné okamžiky „Chodí nám smsky co hoří, jestli les, travnatý porost nebo tráva. Klučina to špatně přečetl, jelikož u sebe neměl brýle. No a místo tady do Kašavy, kde hořel travnatý porost, se jelo do Trnavy. Jelikož tam bylo napsané „tráva“ a on přečetl Trnava. A už jsme byli tam. Je to takové veselé, ale záleží jak pro koho,“ směje se. „Požár se pak stihl uhasit. Naši hasiči se vrátili a dohasili to,“ podělil se Křížka.


Založen: 1911
Jméno velitele: Josef Křižka
Počet členů: 56
Technické vybavení: Cisterna Tatr 148, Avia na přepravu osob, stříkačka PS12, proudící hadice, kalové a plovoucí čerpadlo, motorová pila
Největší úspěch: Za posledních 20 let nasbírali okolo čtyřiceti pohárů

„On to byl vesměs menší požár, že stačily na to tři kbelíky vody a bylo uhašeno,“ dodává. Zvláštnosti je, že sbor hasičů z Kašavy spolupracuje i s jinými sbory, ale také s chorvatským sborem dobrovolných hasičů. „Spolupracujeme přímo s profesionály, ale i dobrovolníky. Mají jinak postavený systém. Dobrovolníci zajišťují převážně chod stanice a vyjíždějí i k menším požárům. Soutěže mají také jinak organizované. I celkově nám to tam připadá přísnější, musejí třeba i podávat hlášení,“ sdělil velitel Křížka.

Sbor se také věnuje mládeži a dětem. „Bohužel teď to máme s dětmi horší. Nám mladí momentálně dorostli nad věk patnáct let a teď patří mezi dorostence,“ posteskl si Šumšál.

Do budoucna by si sbor z Kašavy přál zlepšení techniky a aby obec zakoupila transportér.

autoři: posluchač , Zlínský deník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka