Zadělávané kuře

podle paní Mirky

Suroviny:


600g kuřecích prsíček
1 malý květák
2 středně velké mrkve
1 malý pórek
1 lžička sušeného tymiánu
10 zrnek koriandru
špetka mletého muškátového květu
250 ml sladké smetany
citrónová šťáva
sůl
petrželka

Na jíšku:
60 g másla
60 g hladké mouky

Postup:


Omyté maso nakrájíme na kostky 3x3 cm, květák rozebereme na
růžičky, mrkev a pórek nakrájíme na špalíčky. Vše vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme sůl, tymián a koriandr. Vaříme pomalu do změknutí. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, vývar procedíme a necháme vychladnout. Z másla a mouky připravíme ve větší nádobě světlou jíšku a za stálého míchání ji podléváme téměř studeným vývarem. Přidáváme ho jen tolik, aby vznikla hustá omáčka, kterou ještě krátce povaříme. Do hotové omáčky vrátíme maso a zeleninu, promícháme, ochutíme citrónovou šťávou a muškátovým květem. Na konec omáčku zjemníme smetanou, silně ji zahřejeme, ale už nevaříme.


Příloha: jemné karlovarské knedlíky, malé žemlové knedlíčky, kynuté knedlíky nebo slané rohlíky

Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 – 6 porcí

autoři: šéfkuchař , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.