Začne čištění Brněnské přehrady

19. listopad 2007

Tento týden by mělo začít léta očekávané čištění Brněnské přehrady. Na obnažené břehy nádrže, v níž je teď hladina snížená asi o 4 metry, rozpráší letadlo vápenný hydrát. Ten by měl omezit množství sinic a zlepšit hygienické podmínky v přehradě tak, aby se v ní v příští sezóně dalo koupat delší dobu. Jde o jedno z mnoha chystaných zlepšujících opatření. Hlavní je zamezit vtékání nových nečistot stavbou kanalizací a čističek na řece Svratce a budováním protierozních opatření. V usazeninách na dně nádrže je totiž živin pro sinice na desítky let.

Začátek vápnění závisí na počasí. Nesmí mrznout a foukat silný vítr. Jinak se akce odloží na později. Jak bude probíhat popsal ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda: "Oficiální název této akce je Aplikace vápenného hydrátu na obnažené břehy. Jedná se asi o plochu 20 hektarů a objednána je letecká aplikace. Smluvně máme zajištěno, že by měla proběhnout během tří dnů. Tam je ale právě počítáno s tím, že například dojde ke zhoršení počasí a podobně. Podle vyjádření firmy je tato aplikace za ideálních podmínek možná během dvou půldnů."

Na břehy vysype pilot asi 20 tun materiálu v koncentraci 200 kilogramů na hektar."My jsme se rozhodli pro tuto koncetraci, abychm nezpůsobili žádné dopady do životního prostředí. Účinnost tohoto opatření ukáže až porovnání odběru vzorků dnových sedimentů, které jsme provedli před aplikací a které budeme provádět po aplikaci. Chci zmínit, že povolená dávka byla 2000 kilogramů na hektar a my jsme se rozhodli použít koncentraci desetkrát nižší," uvedl ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda.

I když vápenný hydrát není nebezpečný, náměstek brněnského primátora Martin Ander nabádá obyvatele, aby vápnění nebrali jako atrakci a do blízkosti přehrady raději nechodili. "Ta akce nezpůsobí žádné výrazné nebezpečí pro ty, kteří by se chtěli přijít podívat. Budou tam hlídky městské policie, které budou všechny příchozí informovat o tom, kam by chodit nebo jezdit neměli. Takže zajistíme to pomocí městské policie a pomocí letáčků. Městská policie, ale i pracovníci městské části Brno - Bystrc a Lesů města Brna budou informovat všechny majitele a provozovatele objektů v okolí Brněnské přehrady."

Vápnění přijde asi na 2 milióny korun. Polovinu zaplatilo město Brno, polovinu Jihomoravský kraj. Jak uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák, proces by se měl zopakovat i na jaře. Další postup by měla určit studie proveditelnosti, která má být hotová do konce tohoto roku. "Na podzim příštího roku bychom se měli podle této studie rozhodnout, zdali dojde k úplnému nebo částečnému vypuštění nádrže. V rámci toho by se pak měly odlovit ryby a mělo by dojít k dohodě všech účastníků na kompenzacích za ztráty ve výrobě elektřiny, provozování lodní dopravy a podobně. Čili v příštím roce by měl být proces rozjet tak, abychom dokázali upustit přehradu. A po vápnění bude k opětovnému napuštění přehrady použit proces provzdušňování, kde bude instalováno zařízení, které formou okysličování vody v Brněnské přehradě bude zamezovat výskytu sinic," vysvětlil Václav Horák.

autor: gaj
Spustit audio