Začaly opravy Merhautovy ulice v Brně. Silničáři by měli mít hotovo do začátku prázdnin

Dnes odstartovaly opravy Merhautovy ulice v Brně. Silničáři je rozdělili do několika etap. Během té první, která potrvá do 12. dubna, chtějí udělat úseky mezi Provazníkovou a Venhudovou ulicí a mezi ulicí Sýpka a Jugoslávská.

Tramvaj číslo 5 je odkloněná a po dobu rekonstrukce jezdí přes Zemědělskou ulici. Cestující můžou nastoupit na místní zastávce nebo na zastávce Tomanova. Cesta na tramvaj se jim prodlouží o necelých 5 minut. Problém to může být například pro seniory. Dopravní podnik zajistil ještě náhradní autobusy. Linka 46 jezdí z Provazníkovy ulice na Jugoslávskou. Tam je možné přestoupit opět na tramvaje.

Problémy pro řidiče

Objízdné trasy vedou přes Jugoslávskou a Provazníkovu ulici a také přes Vranovskou ulici nebo Dukelskou třídu. Využít můžou i další postranní a méně frekventované ulice. Největší obavy ale mají místní řidiči z toho, že nebudou mít kde zaparkovat. Žádné dočasné náhradní parkovací plochy vymezené nejsou. Už před uzavírkou měli místní řidiči problém hlavně večer najít volná parkovací místa. Běžně kroužili i desítky minut.

Teď přijdou o podélná parkovací místa v opravovaných úsecích. Silničáři postupně do konce června udělají nový povrch. Součástí projektu je výměna tramvajových kolejí nebo rekonstrukce trati. Dopravní podnik také nechá opravit zastávky v Jugoslávské. Její náklady budou kolem 114 milionů korun.

Dostavba kanalizace

Dopravu v Brně komplikují ode dneška také práce na dostavbě kanalizace. Celkově se týká dostavba pěti městských částí. A to Brna-jihu, Bosonoh, Líšně, Tuřan a Maloměřic a Obřan. Jde o projekt za miliardu korun, který má být dokončený do poloviny roku 2022. Novou kanalizaci budou využívat tři tisíce obyvatel. S pracemi souvisí i několik uzavírek a objížděk. V Bosonohách uzavřou část Hoštické ulice a okolí Bosonožského náměstí. V Líšni se auta nedostanou do Ondráčkovy ulice, v Brně-jihu omezení ovlivní ulice Osamělou a Ořechovskou směrem na Moravany.

autor: ahe
Spustit audio