Za největším sladkovodním akváriem se vypravte do centra Hradce Králové

1. květen 2014

Vodní svět Jižní a Střední Ameriky, na desítky druhů sladkovodních ryb i malý prales – to všechno najdete jen na pár metrech krychlových uprostřed Hradce Králové. Obří akvárium stojí už přes 15 let a přízvisko „obří“ je i přes relativně malý prostor zcela na místě, neboť jde o největší sladkovodní akvárium v Evropě.

Před vchodem do vodního tunelu se ocitnete v deštném pralese. Na tropické lávce můžete sami na sobě poznat, co obnáší pobyt v tropech – kombinaci tepla s vlhkostí 85 až 90 procent. Zde se budete moci pokochat krásou rostlin, jako jsou orchideje, bromelie a tillandsie v obdivuhodné tvarové i barevné rozmanitosti ve více než 150 druzích a odrůdách.

Dojem deštného pralesa umocňuje občasný tropický déšť či uměle vyráběná mlha. Udržovat rovnováhu mikrosvěta tu ale pomáhá i několik desítek druhů hmyzu, například pavouků, kteří redukují počet parazitů, které by rostlinám mohli škodit. Ale nebojte se, sklípkani ani černé vdovy tu na vás nikde nevykouknou.

Po průchodu pralesem se ocitnete na dně sladkovodní tropické tůně se společenstvím ryb Jižní a Střední Ameriky. Žije zde přes 40 druhů ryb v celkovém počtu okolo 500 kusů a tisíce mláďat. Kromě ryb, které můžete znát ze svých akvárií, zde najdete i opravdové rarity.

Před vstupem do akvária projdete malou džunglí

Akvárium pojme 130 tisíc litrů vody

Nejvíce druhů ryb patří do čeledi Cichlidae. Tyto dravé ryby úspěšně odchovávají své potomstvo i v této tropické tůni. Spatřit můžete i mohutné přísavné krunýřovce. V žádném případě nelze přehlédnout až 90 centimetrů dlouhé ryby rodu Colossoma Serrasalmidae vážící až 23 kilogramů.

Celkový objem výstavní nádrže činí 130 tisíc litrů vody, což znamená hmotnost 130 tun - pro vaši představu: jedná se o váhu asi 40 sloních samic. Akvárium je 5 metrů dlouhé a 8 metrů široké. Výška hladiny ode dna je 4,8 metru. Pohled ze dna tůně umožňuje tunel z akrylátového skla o tloušťce 6,5 centimetrů, speciálně dovezený až z dalekého Japonska.

Zkreslení je ale veliké, takže pro správný dojem o velikosti vodního prostoru před vámi průvodce doporučuje vylovit z paměti dětské gesto a přilepit nos na sklo akvária a poněkud „neinteligentním“ pohledem si tak vytvořit 3D obraz. A pak se vám zatají dech.

Největší sladkovodní akvárium v Hradci Králové

Obří akvárium v Hradci Králové je otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin a divácký bonbonek spatříte ve čtvrtek, to se totiž do tůně ponoří potápěč a přímo před zraky diváků krmí ryby z ruky.

Více informací naleznete na www.obriakvarium.cz.

Spustit audio