Za brněnskými Lužánkami už vzniká led. Bude užší a bez reklam

22. prosinec 2015

Na místě bývalého brněnského zimního stadionu za Lužánkami je znovu led. Pokračují tak přípravy na lednové extraligové zápasy, které odehrají pod širým nebem hokejisté brněnské Komety proti Plzni a Spartě. Přípravy areálu pro víc než dvacet tisíc diváků vrcholí, pořadatelé podle svých slov vše stíhají.

Místo pořádného ledu je zatím mezi mantinely za Lužánkami jen tenká a nedokonale zamrzlá vrstva. Brzy má ale dorůst do tloušťky šesti až devíti centimetrů. První bruslaři mají hotový led otestovat ještě před koncem roku.

„První veřejné bruslení by mělo být 28. prosince od sedmi hodin večer. Měla by stát kompletní konstrukce okolo ledu i světla pro extraligové zápasy,“ říká člen organizačního výboru Hokejových her Pavel Bartošek.

Led chladí zespodu speciální pásy. Díky nim by se extraligové zápasy měly odehrát na kvalitním povrchu i přesto, že letošní zima je nezvykle teplá.

„Zařízení uchladí let do plus 15 stupňů. Jediné, co to může zkazit, je trvalý déšť, který už proběhl. V tuto chvíli jsme měli být s mražením o trošku dál, museli jsme na chvíli přestat. Ale termínově nejsme ve skluzu,“ upozorňuje organizátor.

Led pro zápasy pod širým nebem se připravuje úplně stejně, jako ten v kryté hale. Jedna práce ale technikům ubude. Na ledovou plochu nebudou malovat žádné reklamy, kterých je plná většina extraligových kluzišť. Polepené budou jen mantinely.

Změna oproti ledu v hale Rondo, kde hraje Kometa své domácí zápasy, ale není jen v jeho vzhledu. Hokejisté si budou muset zvyknout i na trochu jiné rozměry ledové plochy. „Kluziště je o metr užší než v Rondu, takže 27 x 60 metrů,“ říká Pavel Bartošek.

I s upravenými rozměry ale ledová plocha splní všechny požadavky nutné pro odehrání extraligových zápasů. Ten první odehraje Kometa v neděli 3. ledna proti Plzni.

autoři: vman , dan
Spustit audio