Z Moskvy Dallas, z Dallasu Morava. Zrestaurovaná historická loď popluje po Brněnské přehradě s novým jménem

Z Moskvy Dallas, z Dallasu Morava. Památkově chráněná unikátní loď z Brněnské přehrady získala nové jméno. Vybrali ho lidé v anketě, protože se politici nedokázali rozhodnout, jestli plavidlu vrátit původní název Moskva, anebo zvolit jméno Morava či Bratislava.

Výletní loď sestrojená z tramvajových dílů v roce 1955 se do Brna vrátila po rozsáhlé renovaci, s novým jménem vypluje o letních prázdninách.

Čtěte také

„Zůstal motor, ten původní z tramvaje, chybí ještě kormidelna a nahoře zábradlí. Bude probíhat instalace baterií a kompletní oživení elektroinstalace,“ pozoruje z povzdálí vedoucí lodní dopravy brněnského dopravního podniku Martin Ecler, co všechno jeho kolegy ještě čeká za práci, než loď vypluje. Plavidlo z roku 1955 má zachovaná čtyřúhelníková okna z tramvají, kterými je vidět ven z vnitřní paluby. Na tu horní, nekrytou, vedou zevnitř bílé schody. Kvůli novým normám už se ale zaráz nesveze až 280 lidí jako dřív. „Počítám, že to bude kolem 150 až 160 osob,“ doplňuje Ecler.

Oprava lodi nebyla jednoduchá, jak připomíná generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. „Složitost toho, že se jedná o technickou kulturní památku, způsobila i finanční náročnost. Oprava stála 15 milionů, to je v podstatě cena nové lodi. Korespondovalo to s pohledem památkářů tak, aby loď byla uvedena do původního stavu.“

Loď by měla vyplout v první polovině července, po všech technických a plavebních zkouškách. Zatím není dané, jak často bude cestující vozit, spíš to ale bude při mimořádných událostech.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.