Z bývalé trafostanice na Janečku je krásný výhled. Od libereckého Ještědu po krkonošskou Černou horu

18. únor 2024

Chátrající a tím pádem už nevyužívané zděné trafostanice čeká ve většině případů demolice. Jedna taková stála i v osadě Janeček nedaleko Semil v Libereckém kraji na úpatí kopce Medenec. Ten nabízí na jedné straně několik skalních vyhlídek do kaňonu řeky Jizery. Z druhé strany pak výhled na Jizerské hory a Krkonoše. A tento výhled ještě vylepšila rozhledna, která vznikla právě z bývalé trafostanice.

Trafostanice z roku 1946 provázela Ladislava Vacátka vlastně celý život jako nedalekého souseda, a tak mu přišlo líto, že by nevyužívaná stavba měla zmizet, když by mohla mít hezké využití. „Jednak jsou odsud mimořádně krásné výhledy a jednak je tu i zajímavá historie místní osady Janeček, která se jmenuje po místním loupežníkovi a pašerákovi Janíčkovi,“ vysvětluje Ladislav Vacátko.

Než se ze staré trafačky stala rozhledna, trvalo to zhruba deset let. Práce zabraly dva roky, další spoustu času pak stál nákup a papírování. Panu Ladislavovi se synem Vojtěchem pomáhala nejen rodina, ale i sousedé a přátelé. Někdo přiložil ruku k dílu, někdo dodal materiál, jiný vypomohl nějakou tou korunou. Není bez zajímavosti, že se celá záležitost obešla bez dotací od města, kraje, státu či Evropy.

Vyhlídková plošina s metr vysokým zábradlím se nachází ve výšce zhruba osm metrů nad zemí. Nahoru se stoupá po několika schodech a dvou kovových žebřících. To pro někoho může být trochu adrenalin, ale výhled opravdu stojí za to. Vidět je třeba na Maloskalsko, Frýdštejn, Ještěd, Černou Studnici a její hřeben, Jizerské hory, západní Krkonoše s Kotlem a Lysou horou, Kozí hřbety a Studniční a Liščí horu, také na Benecko a Černou horu.

Výhled směrem na Ještěd

Rozhledna pojmenovaná Vyhlídka na Janečku je celoročně volně přístupná, minigalerie a minimuzeum uvnitř jen příležitostně, ale za hezkého počasí tam vždycky někoho najdete. A když ne, stačí zavolat na uvedené telefonní číslo. Vacátkovi plánují vyznačit kolem rozhledny turistickou stezku, která zavede návštěvníky třeba k vyhlídce Myší díra na Kamenického stezce.

Spustit audio