Z Albertových skal doceníte jedinečnou krásu Vltavy. Cesta vede skrz divokou přírodu

9. květen 2017

Okolí Slapské přehrady láká především v letních měsících k vodním sportům a jachtingu. Je ale také vyhledávanou turistickou oblastí, a to především díky divoké přírodě a krásným vyhlídkám na meandry řeky Vltavy. Jedním z nejkrásnějších míst je národní přírodní rezervace Drbákov – Albertovy skály.

Celou oblastí prochází stejnojmenná naučná stezka, které se také někdy říká Bartůňkova po jejím zakladateli Karlu Bartůňkovi, který koncem 50. let cestu místy krumpáčem doslova vytesal do skal. Stezku v 70. letech dobudoval místní rodák, František Veselý. Dnes je po právu často hodnocena jako nejkrásnější stezka na středním toku Vltavy.

Celá trasa měří sedm a půl kilometru a zdolává převýšení 200 metrů. Některé části stezky procházejí skalnatým povrchem a cesta je v těchto místech jištěna řetězy. První zastavení je na rozcestí U Křížku u obce Nalžovice u Sedlčan.

Pokud se vydáte postupně po jednotlivých zastaveních, projdete různorodou přírodou. Uvidíte borový a smrkový les, dubohabrové háje, suťový les s tisem červeným, trávníky kyselých půd a vřesoviště, skalní step, skalní bory i doubravy. A jako předposlední zastavení číslo 10 vás čeká Albertova skála.

Samotné Albertovy skály jsou rozeklané skalní útvary, které mají různé barevné odstíny podle svitu slunce. Někdy se Albertovým skalám říká také Bílá skála, protože kameny za přímého slunečního světla téměř zbělají.

Albertovy skály

V celé oblasti žije i mnoho vzácných živočichů jako ještěrka zelená, užovka hladká, výr a krahujec. A přímo ve skalách roste také spousta vzácných rostlin. Skály a vyhlídka jsou přibližně ve výšce 80 metrů, pod nimi se nachází hluboký sráz a hladina řeky Vltavy.

Po levé straně čeká na návštěvníky výhled na kopec Drbákov (490 m.n.m.). Jeho název pochází od staročeského Dbákova - od slova „dbáti“. Býval totiž důležitým strategickým bodem při ochraně celého okolí. Z Drbákova i Albertových skal je totiž jedinečný výhled na celou oblast kolem Vltavy.

Spustit audio