Vysokoškoláci a lidé odcházející z dětských domovů budou v Brně bydlet společně

5. srpen 2016

V Brně začnou společně bydlet vysokoškoláci a mladí lidé opouštějící dětské domovy. Projekt vymysleli na Masarykově univerzitě pod názvem Symbios. Autoři nápadu nabídnou vybraným mladým lidem byty a práci. Pak už bude jen na nich, jak příležitosti ke společnému bydlení využijí.

Radnice Brna-středu momentálně vybírá ideální architektonický návrh, podle kterého by nechala přestavět nevyužívanou budovu v centru města.

Podle autora projektu Symbios Bohuslava Binky z brněnské Masarykovy univerzity by měl být v domě i podnik, kde by mohli mladí pracovat.

„Ten náš ideální stav je sedm bytových jednotek 2+1, bude tam ale zároveň i prostor pro sociální podnik, kde to všechno směřuje ke kavárně a restauraci, a zároveň tam budou prostory pro nějaké sdílené práce, to znamená nějaká společenská místnost, místnost pro potenciální psychoterapeutická sezení, místnost pro pracovníka v té sociální oblasti,“ popisuje Bohuslav Binka, autor projektu.

V bytech by spolu bydlel vždy student vysoké školy a mladistvý, který akorát opustil dětský domov. Stejně jako například na koleji by platili nájem a starali se o byt.
Podmínkou ubytování by bylo, že by si klienti našli práci a pravidelně do ní chodili. Do projektu se plánuje zapojit Dětský domov Dagmar z Brna, kde je ředitelem Daniel Kusý.

„Máme tady dva až tři klienty, kteří se zrovna v této chvíli pro projekt Symbios hodí. Jsou to studenti vyšších odborných škol, a pokud školy dokončí, jsem přesvědčen, že by bylo velmi vhodné, kdyby mohli třeba rok pokračovat v přechodu do běžného života s někým, kdo pochází z toho obyčejného prostředí. Studenti jsou si i věkově blízcí. Já si myslím, že je to skvělý nápad, a myslím si, že je to jedna z cest, jak jim pomoci,“ říká ředitel Kusý.

Ročně z jejich dětského domova odchází v 18 nebo při studiu nejpozději v 26 letech v průměru dva lidé. Ty několik měsíců dopředu sociální pracovníci na odchod připravují, přesto se někdy stane, že se mladý člověk nezvládne zapojit do společnosti. Nejčastěji si nenajde práci a ani bydlení.

Inspirace odjinud

„Jsou to právě klienti, kteří se nemají kam vrátit. Nemají tu rodinu, která by je podporovala nebo je v tom stavu, kdy ani nechce. Nechce těm svým dětem pomáhat. Bohužel i takové věci se dějí,“ popisuje Kusý.

Bohuslav Binka má se svým týmem ještě rok čas, než se dveře sdíleného bydlení otevřou. Do té doby chtějí načerpat zkušenosti z obdobných projektů, jako je například pražský Domov na půl cesty Maják.

„Může se prostě stát, že někdo po roce nebo dvou letech pobytu v tom sdíleném bydlení po pracovní zkušenosti vystoupá poměrně vysoko a najednou se to zvrhne a dostane se do situace, v jaké byl na začátku. To se třeba v Majáku stalo a je potřeba na to být připraven, že ne každý z cílové skupiny využije té příležitosti,“ dodává Binka.

První klienti by se mohli ubytovat příští rok v září. Podzim je podle autorů projektu ideální, protože právě v září a říjnu odchází mladí z dětských domovů do světa.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio